IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
15:45 | 9 април 2024
Обновен: 12:50 | 30 април 2024

ЕС ограничи вноса на редица храни от Украйна

Споразумението се отнася за птичето месо, яйцата, захарта, овесените ядки, зърнените храни, царевицата и меда

По материала работи: Слав Велев
ЕС ограничи вноса на редица храни от Украйна

Страните от Европейския съюз се споразумяха за временни ограничения върху вноса на някои украински хранителни продукти, който според някои държави членки е дестабилизирал селскостопанския пазар.

Преговорите продължиха със седмици на фона на протестите на фермери срещу евтиния внос от Украйна. В Полша се стигна до блокиране на границата с бившата съветска република и изсипване на украинско зърно върху железопътни релси.

Споразумението по-конкретно се отнася за птичето месо, яйцата, захарта, овесените ядки, зърнените храни, царевицата и меда, посочва ДПА. В ЕС ще може да бъдат внасяни без мита само ограничени количества от тези продукти. Ограничение обаче няма да бъде налагано на пшеницата, въпреки че държави като Франция и Полша първоначално настояваха за това.

То се разглежда като опит на европейските политици да демонстрират на земеделските производители, че са на тяхна страна, с оглед на предстоящия през юни европейски вот. Ако това стане, договорените ограничения ще влязат в сила на 6 юни за период от една година.

Колко тежко ще се отразят рестрикциите на украинската икономика ще зависи от това дали нападнатата от Русия страна ще успее да намери нови пазари за своята селскостопанска продукция.

Коментари

Новини Варна