IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
08:39 | 20 май 2024
Обновен: 20:07 | 26 юли 2024

Иранският президент загина в катастрофа с хеликоптер

Потвърдена е и смъртта на външния министър

По материала работи: Слав Велев
Иранският президент загина в катастрофа с хеликоптер

Кадър: Youtube

Иранският президент Ебрахам Раиси загина в катастрофа с хеликоптер, предават световните агенции. При инцидента няма оцелели. Потвърдена е и смъртта на външния министър Хосейн Абдолахин, който е пътувал заедно с президента.

Новината беше потвърдена от иранската държавна информационна агенция. Хеликоптерът на Раиси е пътувал в конвой с още два на връщане от Азербайджан, където заедно с азерския президент Илхам Алиев са открили нов язовир. Другите две машини успяват да се приземят в Табриз, за където са летели, но хеликоптерът на Раиси се разбива в планинска местност. В този момент метеорологичните условия били тежки - валял дъжд, имало и гъста мъгла. Тази сутрин спасителните екипи успяха да достигнат до мястото на катастрофата. Съобщава се, че няма оцелели. 63-годишният Ебрахим Раиси беше сочен за наследник на върховния ирански лидер Аятолах Али Хаменей. В първите часове след катастрофата Хаменей увери иранците, че страната ще остане стабилна, каквото и да се случи с президента, информира БНТ.

63-годишният Ебрахим Раиси беше избран за президент през 2021-ва година. Известен с ултраконсервативните си възгледи и човек с противоречиво минало, Раиси от години е обект на американски санкции. Според конституцията, сега на поста президент трябва да застане 68-годишният Мохамад Мокбер, който беше вицепрезидент. Мокбер също като Раиси е приближен на аятолах Хаменей и е обект на санкции както от страна на ЕС, така и на Вашингтон. Според експерти, не е изключено катастрофата с иранския президент да не е инцидент.

"Разговарях с хора близки до кръговете на властта, които вярват, че не става дума за инцидент, а че Раиси е убит. Разбира се, режимът много внимава каква реторика използва и няма да научим нищо преди да бъде изготвен план както предстои оттук нататък. Със сигурност предстои тежка борба за власт. Президентът Раиси има повече кръв по ръцете си от всеки друг лидер в Иран. Прекарал е много години в правосъдната система на и то през 80-те години - едни от най-страшните в Ислямската република, когато хиляди дисиденти са екзекутирани. През 88-ма е част от съдебния състав, който еднолично осъжда на смърт над 3000 затворници", смята Араш Азизи, политически анализатор.

Коментари

Новини Варна