IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
14:14 | 8 юли 2015
Обновен: 12:34 | 23 април 2024

Ципрас: Гърция стана лаборатория за мерки за строги икономии

Атина подаде молба за нов спасителен пакет

По материала работи: Златина Добрева
Ципрас: Гърция стана лаборатория за мерки за строги икономии

Гърция подаде днес молба за нов спасителен пакет към Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ). Това стана ясно от изявление на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Страсбург пред депутатите от Европейския парламент.

Освен това премиерът изказа оптимизма си, че страната ще отговори в срок на изискванията на своите международни кредитори. "Оптимист съм, че в следващите два или три дни ще сме в състояние да отговорим на задълженията, при това запазвайки интересите на Гърция и на еврозоната", заяви Ципрас. Същевременно той поясни, че служителите и пенсионерите в страната не могат да понесат по-високо натоварване от сегашното.

"Ние сме на кръстопът за бъдещето на Европа", заяви Ципрас. "Мога да ви уверя, че гръцкият народ направи опит да се адаптира към изискванията, но сега сме на края на възможността да поемем ново бреме".

"Никъде другаде програмите за бюджетна дисциплина не са били толкова дълги и тежки, колкото са в Гърция", отчете още гръцкият министър-председател. "Мисля, че не е преувеличаване, когато казвам, че моята страна се превърна в лаборатория за мерките за строги икономии в последните пет и половина години", каза още Ципрас.

Изненадващо ясно Ципрас добави, че не чужденци, а гръцките правителства са виновни за проблемите на свръхзадлъжнялата му родина, предаде Ройтерс.

"Ще предприемем мерки срещу олигарсите и картелите по интереси", заяви пред европейските депутати Ципрас. Същевременно той призна, че данъчната събираемост в страната му е срината.

От своя страна председателят на групата на Европейската народна партия Манфред Вебер отправи остри критики към Ципрас за унищожаване на доверието в Европа. "Губите европейското доверие, запазването на достойнството изисква честност. Не казвате на гражданите си истината и това не е достойно. Знаем какво е положението на хората в България. Как може Гърция да иска солидарност, когато поне в пет държави от ЕС, включително в България, жизненият стандарт е по-нисък", попита Вебер.

Председателят на групата на социалистите и демократите Джани Питела заяви, че Европа е немислима без Гърция. Никога няма да приемем напускането на Гърция, добави той.

Ришард Легутко от групата на Европейските консерватори и реформатори коментира, че има нещо грешно в Европа, но и в Гърция. Струва ми се, че се разиграва театър и нищо не е, каквото виждат очите ни, добави той.

Ги Верхофстат (АЛДЕ) посочи, че проблемът не е, че гръцкото общество не е направило усилия, а че гръцката върхушка не си е направила този труд. Така и не видяхме конкретни предложения от вас, сами вървите, а напоследък и тичате, към излизане от еврозоната. Имате 48 часа да предложите ясен календар за реформи, обърна се той към Ципрас.

В надпревара сме с времето да възстановим доверието, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Всички сме отговорни за кризата и отговорността е обща за намирането на изход, добави той.

В пленарната зала гръцкият премиер бе посрещнат с бурни аплодисменти на свои привърженици, но също и с протестни викове. Някои парламентаристи държаха плакати с надпис "Не" над главите си.

Речта на Ципрас идва след ясното послание на европейските партньори, че Гърция трябва до петък да представи конкретни предложения, по които да се вземе решение дали да бъдат подновени преговорите по трети спасителен пакет за Гърция.

Коментари

Новини Варна