Първата чаша кафе е любим ритуал от деня за сърбите.
"Не се влияя от сезоните, събуждам се и първото нещо, за което мисля, е кафето", каза пред БТА 46-годишният специалист по промишлен дизайн Сърджан Петрович.
Не е тайна, че сърбите обичат да пият кафе по цял ден. Кратка разходка по главните улици на сръбската столица Белград показва препълнени кафенета, независимо от времето на деня.
"Обичам да пия кафе с приятели. Но когато получа покана от мъж да пием кафе, това предполага и нещо повече от социален контакт", каза пред БТА 24 годишната Кристина, усмихвайки се закачливо.
"Ако не съм си изпила кафето след като се наобядвам, не ме търси за работа", допълва Кристина и уточнява, че всички специалисти по гастроентерология твърдят, че кафето подобрява храносмилането.
"Понякога мога да пропусна десерта, но не и кафето", казва още тя.
Според данни на Организацията на обединените нации за прехрана и земеделие, средностатистическият сърбин изпива около 12,3 килограма кафе годишно, което е почти два пъти повече от средностатистическия италианец, който консумира около 6,5 килограма.
"Пия само домашно приготвено кафе!", категорична е Джина Джокич, имайки предвид турско кафе.
А смес за домача кафа (на сръбски език турско кафе) може да се намери навсякъде в Сърбия.
Често 200 грама, изпечено и смляно за варене в джезве турско кафе, е един от подаръците, които сърбите си разменят по празници.
Ако турист за първи път посети Белград, остава изненадан, че наред с всички варианти на горещо и хладно кафе, сърбите си пият кафето и със сливова ракия.
"Кафето и сливовата ракия не бива да се разделят, те са приятели! Това е навик, който произтича от многогодишна сръбска традиция!", каза за БТА Александра Остоич.
Александра Остоич е собственик на кафене на Палилулския пазар, което се намира близо до обществената сръбска телевизия РТС и Народната Скупщина в Белград. Тук винаги се поднася кафе с ракия, макар че самата тя обича да пие капучино до обяд, а еспресо в останалите часове на деня, както правят италианците.
В нейното кафене идват не само белградчани, а и много чужденци, включително и българи. Заведението напълно отговаря на името си, което в превод на български език може да се преведе със жаргонната дума тегел - безцелна разходка. В кафенето сърбите поръчват "комплект" - в малка порцеланова чашка - кафето, в стъкло със столче - ракията.
Бизнесменът Дамян Милкович работи в съседство и идва тук всеки ден да пие кафе с ракия.
"Моята баба живя 107 години и всяка сутрин пиеше кафе с ракия, аз пия по две-три кафета на ден и се надявам да доживея до 150", шегува се Милкович.
Другият вариант на поднасяне на кафе с ракия се нарича "три в едно", но тогава, освен кафето и ракията, се поднася и чаша вода.
"Това се пие сутрин, някои в миналото са слагали директно ракия в турското кафе. Аз не помня това време, но така са ми казали някои по-възрастни хора, че е било закон сутрин - ракия в кафето за добро начало на деня", уточнява Александра.
Съчетанието на кафе и ракия е традиция и за североизточните съседи на сърбите - черногорците, те също пият тази възбуждаща сетивата смес сутрин.
Мерилната вместимост на една малка ракия в Сърбия обаче е само 30 г./БТА, Теодора Енчева
Коментари