Варна 13°
fallback
Свят
09:11 | 26 юли 2015
Обновен: 11:46 | 15 май 2024

Дейвид Камерън планира референдум за излизане от ЕС през 2016 г.

Това бе едно от предизборните обещания на премиера

По материала работи: Деян Михайлов

Британският премиер Дейвид Камерън смята да проведе референдум по въпроса за излизането на страната от Европейския съюз през юни 2016 година. Както посочва вестник "Индипендънт", така министър-председателят, който сам се обявява против скъсване на отношенията с Брюксел, възнамерява да се възползват максимално от сегашната вътрешна и външна политическа ситуация, така че в крайна сметка Великобритания да остане в ЕС, но в същото време да постигне редица искания на Лондон към общността.

"Според изчисленията на министър-председателя, през 2016 г. ще нараснат шансовете му за представяне на един доста ограничен пакет от реформи в ЕС и за избягване на икономическите рискове, които застрашават Великобритания в случай на излизане от ЕС", се посочва в статията, цитирана от БГНЕС.

Провеждането на такъв референдум до края на 2017 г. беше едно от предизборните обещания на Камерън.

Според източници на "Индипендънт", случаят с Гърция, която Брюксел не позволи да излезе от еврозоната , "въодушеви правителството, което реши, че желаните реформи ще бъдат гарантирани." В същото време в Лондон си дават сметка, че предложените от Великобритания промени в Лисабонския договор, засилващ ролята на европейските институции, ще бъдат ограничени.

Освен това в британския кабинет не искат референдумът през 2017 г. да съвпадне по време с президентските избори във Франция и за федерален канцлер в Германия, които могат значително да стеснят преговорното пространство за британците.

Що се отнася до вътрешната ситуация, Камерън ще използва нежеланието на сънародниците си да излизат от ЕС, което сега е много голямо. "Проучванията на общественото мнение показват, че подкрепата за запазване на членството в ЕС е най-голяма от четвърт век", казва източникът на "Индипендънт".

Според изданието, Камерън може да обяви датата на референдума през октомври тази година, по време на конференцията на Консервативната партия в Манчестър.

Автор на статията:
Деян Михайлов
0 коментара
fallback
fallback