IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
13:10 | 26 юли 2015
Обновен: 12:59 | 23 април 2024

Мюсюлмани замеряха с камъни полицаи пред свята джамия

Размириците - в джамията "Ал Акса" в Йерусалим

По материала работи: Деян Михайлов
Мюсюлмани замеряха с камъни полицаи пред свята джамия

Израелска полиция навлезе в джамията "Ал Акса" в Източен Ерусалим тази сутрин по време на сблъсъци с разбунтували се мюсюлмански богомолци, предадоха ДПА и Франс прес.

Полицейски говорител уточни, че служителите на реда са влезли в джамията само няколко метра, за да затворят главната й врата и така да попречат на десетките размирници, барикадирали се вътре, да продължат да ги замерват с камъни, бетонни блокчета, фишеци и други предмети.
"Беше само, за да затворим вратите, каза той. - Не нахлухме вътре. Не щурмувахме", добави говорителят.
Четирима полицаи са леко ранени с камъни, но задържани няма.
Протестиращите са против достъпа на евреи до религиозния обект, известен като Благородното светилище за мюсюлманите и Храмовия хълм за евреите в старата част на Ерусалим. Изключително рядко се случва израелска полиция да влезе в джамията "Ал Акса", отбелязва ДПА.

Районът, в който се намира джамията, е третото най-свещено място в исляма, но там са и руините на библейския еврейски храм и е най-свещеното място в юдейството.

Днес е свещеният ден на Тиша Б'Ав, когато евреите скърбят за разрушаването на храма от римляните през 70 г. след Христа.

Очаква се десетки хиляди евреи да посетят днес Стената на плача, непосредствено под Храмовия хълм/Благородното светилище. Стената на плача е подпорна стена, държала платформата на храма, построена от юдейско-римския цар Ирод Велики през първи век, припомня ДПА.

Коментари

Новини Варна