На 20 октомври отбелязваме Международния ден на готвача. Денят се отбелязва от 2004 година в повече от 70 страни по целия свят, като България е една от тях. Ежегодно в страната ни се организират шествия и кулинарни работилници, които целят да привлекат младите хора към професията. Освен празнични мероприятия в организации на кулинари, се включват и много други свързани с този бизнес – работници в туристическия бизнес, ресторанти, кафета. Организират се конкурси, дегустации и се приготвят класически традиционни ястия или се експериментира с нови варианти на познати рецепти.
Готвенето е едно от най-разпространените хобита, с които хората осмислят свободното си време. А професията на готвача е сред най-често срещаните, макар в историята да няма точни сведения относно първия официално записан готвач.
Според една от древните легенди първата готвачка била Кулина, а от нея произлиза и названието кулинария. Тя била помощница на пазителката на здравето Хигия, от чието име произлиза названието хигиена.
Първите записани рецепти в историята са запазени от древен Вавилон, Египет, Китай и Близкия Изток. Част от тези рецепти са съхранени и се използват и в съвременната кухня.
Коментари