IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
16:14 | 11 август 2015
Обновен: 13:28 | 23 април 2024

Експерт: Ниската цена на петрола е фактор за ръста на експорта

Износът расте, но не може да компенсира загубата на руския пазар

По материала работи: Златина Добрева
Експерт: Ниската цена на петрола е фактор за ръста на експорта

Данните за нарастване на износа на България са оптимистични, но ръстът на експорта не може да компенсира загубата на един голям и платежоспособен пазар като руския. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air Георги Минчев, зам.-председател на Българо-руската търговско-промишлена палата.

Припомняме, че по данни на НСИ износът на България расте с 11% през първата половина на 2015 г., благодарение на основните ни търговски партньори в Европа. В същото време година след въвеждането на западните санкции спрямо Русия и въведеното в отговор руско ембарго, търговските ни взаимоотношения с Москва все още не се подобряват. 

Икономистът Искрен Пенчев коментира, че България традиционно изнася за трети страни, Балканите и на Изток. Той отбеляза като положителна тенденция експорта на инвестиционните стоки след 2012 г., както и свиването на дела на енергийните ресурси, които страната ни изнася. Все пак страната продължава да е голям износител на суровини и материали.

След въпрос за спада на цените на петрола Георги Минчев припомни, че цената на течните горива сериозно влияе върху себестойността на произвежданата продукция по всички възможни линии. 

„Вече можем да говорим за относително трайна тенденция. Очакванията са подобни нива на цените на течните горива между 55 и 80 долара за барел да се запазят в следващия тригодишен период. Това определено е добра новина. ЕС е нетен вносител на енергоресурси и намаляването на тяхната цена повишава конкурентоспособността на икономиката“, допълни Минчев.

Той смята, че това е един от факторите, довели до ръст на експорта. „След кризата през 2008 г. икономиките на страните от ЕС забуксуваха и процесът на следкризисно възстановяване отне доста време. Сега сме във фаза на умерен устойчив растеж“, допълни експертът.

За структурата на българския износ и загубените възможности на руския пазар Георги Минчев каза, че няма как да компенсираме стратегическото значение на този пазар за редица стокови групи, особено машиностроенето и високите технологии. „Русия предстои да се реиндустриализира за трилиони долари в следващите десетилетия и този пазар е изключително важен за редица отрасли в ЕС. Загубата му ще има стратегически негативни последствия за десетилетия наред“, каза той.

Успехът на глобалния пазар може да е резултат само от колективни усилия, допълни Минчев.

Коментари

Новини Варна