IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
17:23 | 16 август 2015
Обновен: 13:32 | 6 май 2024

Кодекс Гигас – мистерията на Дяволската библия

Или в какво е чарът на старите книги

По материала работи: Юлиян Атанасов
Кодекс Гигас – мистерията на Дяволската библия

Старите книги притежават известен чар – може би е заради хартията, може би е миризмата, а може и да е интересният език, който са ползвали предшествениците ни. Но има една книга, която предизвиква доста смесени чувства – Кодекс Гигас, или Дяволската библия, пише actualno.com.
Смята се, че страниците ѝ са направени от магарешка кожа. Книгата тежи невероятните 75 килограма. Кориците са дървени, облицовани с кожа и обковани с метални орнаменти.
Половината от текстовете в книгата са от Вулгата (каноничен превод на Библията от IV век). Тематиката на някои текстове включва граматика, реторика, познания за Вселената, строителство, военно дело, корабостроителство, животни, растения, медицина, йерархията при светците и ангелите и много други.
Срещат се различни медицински текстове от Хипократ и други важни за времето си хора, енциклопедични текстове, календар и различни медицински заклинания, като например за лекуване на епилепсия. Има и един текст за екзорсизъм.
По-голямата част от Дяволската библия е написана на латински, но има и текстове на иврит, гръцки и славянски. Срещат се доста различни илюстрации, като например такава на Небесното царство, но най-интересното изображение от всички е това на дявола, дълго 48 сантиметра.
 

Коментари

Новини Варна