IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
21:40 | 16 август 2015
Обновен: 13:50 | 23 април 2024

САЩ изтеглят "Пейтриът" от Турция

Готови са да бранят комшиите

По материала работи: Юлиян Атанасов
САЩ изтеглят "Пейтриът" от Турция


 

Американските системи за противовъздушна отбрана (ПВО) "Пейтриът" ще бъдат изтеглени от Турция след края на октомври т.г., съобщи в неделя турското МВнР. Тази операция на американската армия на територията на Турция няма да бъде удължавана, пише БГНЕС.
"САЩ информираха турското правителство, че завършващата през октомври текуща мисия на средствата за ПВО "Пейтриът", след сегашната ротация, няма да бъде продължавана. По този въпрос са проведени консултации с другите съюзници. САЩ и Турция обсъждат други възможни стъпки за усилване на турската сигурност", се казва в съобщението, цитирано от ТАСС.
Според информацията на МВнР системите ще бъдат върнати в САЩ за извършване на критично важно обновяване, което ще позволи на американските средства за ПВО да имат възможност да отговарят на новите съвременни заплахи и да защитават Турция и съюзниците". Това решение е част от програмата за "преразглеждане на глобалната архитектура за противоракетна защита на САЩ".
МВнР отбелязва, че САЩ "ще държат готови за транспортиране и разгръщане средства за защита от балистични ракети" в случай на внезапна заплаха. Освен това, днешните позиции, на които са разположени батареите "Пейтриът" ще бъдат консервирани "за ускоряване на разгръщането на системите в бъдеще". "Ако бъде необходимо, то САЩ ще върнат батареите и личния състав в срок от една седмица", отбелязва ведомството.
На 15 август правителството на Германия съобщи, че завършва мисията на своите военни части в южната част на Турция и изтегля своите батареи "Пейтриът". Мандатът за участие на германските военни в мисията изтича в края на януари 2016 година.
В края на 2012 година Анкара поиска НАТО да й предостави ракети, за да не допусне удари по своя територия от сирийска страна. В началото на 2013 година в три района на разстояние 70 - 100 км от сирийската граница в югоизточната част на Турция бяха разположени по две системи "Пейтриът" от Германия, САЩ и Холандия.

 

Коментари

Новини Варна