IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
15:50 | 2 септември 2015
Обновен: 06:40 | 27 април 2024

Страхът и невежеството може да срути ЕС

Защо липсата на Шенген е самоубийство за континента?

По материала работи: Деян Михайлов
Страхът и невежеството може да срути ЕС

ЕС рискува да бъде срутен от страха и невежеството на собствените си граждани, предупреждава "Интърнешънъл бизнес таймс".

Всекидневникът помества в италианското си издание коментар под заглавие "Имиграция - какво е Шенген и защо неговото премахване би било икономическо и политическо самоубийство за Европа".

"Смайване предизвика през последните дни позицията на Обединеното кралство срещу имигрирането на безработни европейски граждани, които са обвинени, че лагеруват в Лондон и околностите, ползвайки се от облагите на английската система за социално осигуряване.

И в тази атмосфера на растящ страх от мигранти и наливане на масло върху огъня на невежеството, някои призовават към анулиране на Договора от Шенген, като панацея за всички болки на Средиземноморието," се казва в коментара, цитиран от БТА.
В подкрепа са вметнати цитати от изявлението на британския вътрешен министър Тереза Мей за вестник "Сънди таймс".

Призивът, подаден от Лондон, явно разпали духовете на някои италиански и други политици, които отдавна искат премахването на Шенген, за да се спре притокът на мигранти и се защитят нашите граници. Два са принципните въпроси, които убягват на тези закрилници на народа. Единият е, че Шенген няма нищо общо с имигрантите в Средиземно море, а другият е свързан с икономическите и политическите последици от евентуално анулиране на договора.

Макар и да е нещо твърде очевидно, все пак в тези времена изглежда е полезно да се припомни, че нито Либия, нито другите страни, от които произхождат имигрантите, са част от Шенгенското пространство. Освен това договорът, който отвори вътрешните граници на европейските държави, целеше укрепването на външните граници, като предвиждаше по-голямо сътрудничество между европейските полиции.

След изявленията на Лондон и явната бъркотия около договора, говорителката на Европейската комисия Мина Андреева беше принудена да уточни, че мигрантите не са граждани на ЕС с право на свободно движение, а са лица, които бягат от войни в търсене на по-добри икономически перспективи и техните права са гарантирани от международното право. Следователно, Договорът от Шенген няма нищо общо (с имиграционната криза)," се изтъква в коментара.

Припомнена е позицията на Италия за преразглеждане на Споразуменията от Дъблин, които задължават молбите за убежище да бъдат разглеждани в първата страна от ЕС, в която са влезли бежанците.

"След като изяснихме, че Шенген не е отговорен за притока на хиляди мигранти от Африка, ще се опитаме да разберем какви ще бъдат последиците от евентуалното анулиране на договора. Правото на свободно движение на европейските граждани е съставна част на единния пазар, създаден да стимулира икономическия растеж на Европа, като дава възможност на хората да пътуват, пазаруват и работят в това пространство без граници. Движението на гражданите осигурява по-голямо благоденствие на европейските страни не само в чисто икономическо изражение, но и в интелектуално отношение, като мозъци и таланти, които могат да учат, да пътуват, да опознават и да дават принос за растежа на една или повече държави.

Вестник "Гардиън" разкри, че независимо от възприетата през тези дни позиция, правителството в Лондон смята, че част от растежа на британския БВП (брутен вътрешен продукт) се дължи на имигрантите, които работят и учат в страната. Млад човек, който влиза в европейска страна, благодарение на Шенген, произвежда добавена стойност, изразена в данъци и такси.

Със сигурност такъв човек е много по-малко бреме за касите на здравната и осигурителната система, отколкото един местен жител в напреднала възраст. Към работещите се прибавят кандидат-студентите и желаещите да получат следдипломна квалификация, които пристигат (от чужбина) с куфар в ръка и пълен портфейл, готови да плащат за скъпи магистърски титли и курсове за специализация, като по този начин поддържат разните образователни системи.

Накрая, към чисто икономическия аспект се прибавя и политическият. Принципите на свободно движение на гражданите и на единен европейски пазар са основата за самото съществуване на Европа. Тя бе замислена като Европейски съединени щати, като територия, на която стоки, хора и богатство могат да се движат свободно вътре в един истински съюз. Сега рискува да бъде срутена от страха и невежеството на собствените си граждани," заключава "Интърнешънъл бизнес таймс".

Коментари

Новини Варна