IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
21:15 | 5 септември 2015
Обновен: 00:47 | 4 май 2024

Научен спор за новооткрит елемент от Менделеевата таблица

Екипи от Русия и САЩ спорят за авторството на откритието

По материала работи: Слав Велев
Научен спор за новооткрит елемент от Менделеевата таблица

Руско-американски екип от учени твърди, че те, а не японците, са открили унунтрия (113-тия химичен елемент от таблицата на Менделеев). Скоро международната научна общност ще реши кой в крайна сметка е открил елемента. Ако откритието бъде присъдено на японския Институт по физико-химически изследвания, то унунтрият ще се превърне в първия елемент, открит в Япония.

 

В периодичната таблица елементите със сходни химични свойства се намират в строг ред. Атомният номер (по броя протони) започва с единица (водород), след това са елементите хелий, литий и т.н. Броят на елементите, които могат да съществуват стабилно в естествени условия, е ограничен. Всички елементи, които са по-тежки от уран, намиращ се под номер 92, се получават по изкуствен начин. Открити са елементи до 118-ти номер, включително и неопределени такива.

 

Екипът, на който бъде присъдено откритието, ще може да му даде име. Международният съюз по теоретична и приложна химия и Международният съюз по теоретична и приложна физика съвместно проверяват откритията. В средата на август на среща в Пусан, Южна Корея, Международният съюз по теоретична и приложна химия обяви, че е подготвил доклад за елементите с номера 113, 115, 117 и 118, които се смятат за неопределени. Предполага се, че официалната информация ще се появи в най-скоро време.

 

Що се отнася до 113-ти елемент, екипът под ръководството на Косуке Морита от Институра по физико-химически изследвания е провел няколко експеримента, при които в ускорител е засилил частици цинк до 10% от скоростта на светлината и ги е сблъскал с бисмут, като по точи начин сее получил ядрен синтез. По думите им, синтезът е бил успешен три пъти: през юли 2004 г., април 2005 г. и август 2012 г.

 

Екипът от Русия и САЩ обаче е публикувал доклад през февруари 2004 г., в който се посочва, че те са успели да засекат 113-ти елемент в резултат на процес на разрушаване на 115-ти елемент, който се е появил благодарение на ядрен синтез на америций и калций.

 

По думите на професор Хиромити Накахара (член на комисията за проверка) от Токийския столичен университет, като доказателство за откритието може да служи фактът, че след разрушаването на елемента остава вече известното атомно ядро. Японският екип е потвърдил, че след четири разрушения 113-тият елемент се е превърнал в дубний. В този смисъл екипът се намира в по-изгодна позиция, тъй като руско-американският екип не е успял да засече превръщане във вече известно атомно ядро. Въпреки това, те твърдят, че първи са съобщили за откритието.

 

При определянето на 114-тия (флеровий) и 116-тия (ливерморий) елемент е било по-важно не да има превръщане във вече известно атомно ядро, а да съществува възможност за провеждането на множествени експерименти и други фактори. „С всяка година става все по-сложно да се получат нови елементи. Затова комисията реши, че ако се придава особено значение единствено при връзка с вече съществуващи атомни ядра, то това ще навреди на новите открития“, отбелязва професор Накахара. Екипът от Япония може единствено да се тревожи относно крайното решение по казуса с 113-ти елемент.

 

Източник: Mainichi, ФБР.bg

Коментари

Новини Варна