IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Свят
19:15 | 13 септември 2015
Обновен: 19:46 | 25 април 2024

Германия въвежда контрол в граничната зона

На място проверяват кои бежанци нямат право на статут

По материала работи: Юлиян Атанасов
Германия въвежда контрол в граничната зона

Канцлерът на Германия Ангела Меркел е уведомила днес в телефонен разговор австрийския си колега Вернер Файман, че германските власти имат намерение да въведат контрол по границата си с Австрия и на място да установяват кои мигранти нямат право да получат статут на бежанец, предаде ТАСС, пише dnes.bg.
Агенцията се позовава на два австрийски вестника - "Пресе" и „Кроне“, които сообщават това на интернет страниците си, цитирайки източници от австрийското правителство.
По техни данни тези проверки може да започнат още тази вечер.
Германският вицеканцлер и министър на икономиката Зигмар Габриел призова да се осигурят средства за подпомагане с храни, подслон и образование бежанците, настанени в лагери в съседните на Сирия държави като част от усилията за справяне с проблемите, които карат тези хора да бягат към Европа, предаде Асошиейтед прес.
Поради недостиг на финансови средства Световната програма на ООН по прехраната беше принудена да прекъсне доставките на продоволствие за лагерите.
Пред в. "Тагесшпигел" Габриел заяви, че Германия и Европа би трябвало да предоставят 1,5 милиарда евро пряка помощ за храна, осигуряване на подслон и най-вече за създаване на училища в най-големите бежански лагери в Ливан и Йордания. Той каза, че същите суми трябва да отделят страните от Персийския залив и САЩ.
Докато лишенията в бежанските лагерите в Ливан и Йордания се задълбочават, хората ще заминават за Европа. Трябва да се справим с това и то бързо, каза пред всекидневника вицеканцлерът.
Истината е, че бездействието на Европа пред бежанската криза поставя Германия в положение да е на предела на възможностите си, заяви Габриел, цитиран от Ройтерс.
Пред същия вестник германският вътрешен министър Томас де Мезиер каза, че според предложената европейска квотна система за разпределяне мигрантите няма да имат право да избират страната, в която да отидат.
Ако бежанците се ползват със закрилата на Европа, те ще трябва да се съгласят с това да бъдат разпределени в ЕС. Бежанците не може да избират свободно къде да живеят. Такова нещо няма никъде по света, добави той.
 

Коментари

Новини Варна