IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Свят
09:52 | 14 септември 2015
Обновен: 16:19 | 23 април 2024

На извънредно заседание Брюксел решава за задължителните квоти на разпределение на бежанците

България ще бъде представена от вицепремиера Румяна Бъчварова

По материала работи: Деян Михайлов
На извънредно заседание Брюксел решава за задължителните квоти на разпределение на бежанците

На извънредно заседание министрите на правосъдието и вътрешните работи от ЕС ще направят нов опит да приемат задължителни квоти за разпределение на 160 хиляди от бежанците в Гърция, Италия и Унгария. На срещата в Брюксел този следобед България ще бъде представена от вицепремиера Румяна Бъчварова.

Основният спор между министрите е коя държава - колко души да приеме от хилядите вече навлезли през границите на ЕС.
ЕК предлага Гърция, Италия и Унгария да изпратят в останалите 22 страни от съюза общо 160 хиляди сирийци, еритрейци и иракчани.
За първи път от столиците се иска да се откажат от суверенното си право на отказ и приемът да става на задължителен принцип.
Властите в Атина, Рим и Будапеща ще определят кои бежанци в коя от държавите да бъдат пратени, предвижда още предложението. За всяка страна Брюксел изчислява процентна квота по специална формула.


Тъй като етапите за разпределение са два - първо 40 хиляди, а после още 120 хиляди, съответно има и две различни квоти за България - от 1,43 процента и 1,33 процента. Ако схемата бъде приета в този й вид, това би означавало в България да дойдат общо 2172 бежанци в рамките на следващите две години.


Според досега заявеното българското правителство е готово да приеме задължителните квоти, макар и с резерви за критериите, по които се формират. Други централно и източноевропейски страни обаче все още се противят на идеята, подкрепяна от Германия и Франция. Въпреки че й се предлагат отстъпки, Унгария още не е потвърдила съгласие. Чехия и Словакия категорично са против, а резерви имат и трите Балтийски републики. Полша също заявяваше, че не желае, но последните дни правителството, което е от партията на Доналд Туск, смекчи позицията си.


Според европейски източници споровете са наложили две срещи на ниво посланици в Брюксел, последната от които е била снощи.
Технически, везните клонят към приемане на квотите, защото гласуването на министрите е с квалифицирано мнозинство, при което повече тежат гласовете на големите западни държави.


Все още се търси консенсусно решение, което да позволи на правителствата да приемат, предлагания им брой бежанци, без да изглежда, че той им се налага насила отвън. Ако се постигне единодушие, има вероятност то да е само по общия принцип на солидарност, но без формално да се гласуват правно обвързващи квоти. Освен това, министрите могат да променят процентите на квотите и методологията за тяхното пресмятане. Това ще означава ново отлагане и преговори на експертно ниво. Възможно е от първоначалния миграционен план на Жан-Клод Юнкер, представен на 9 септември, днес да бъде гласувана много малка част, казаха още за БНР запознати източници в Брюксел.
Междувременно кметовете на Барселона, Париж, Лампедуза и Лесбос поискаха помощ от европейските лидери за приема на бежанци. Призивът им е публикуван в испанския вестник Ел Паис. Преди днешната среща на вътрешните министри на страните от Евросъюза, градоначалниците призовават лидерите да не им обръщат гръб и да се вслушат във вика им за помощ. Те настояват за отпускане на средства за подпомагане на населените места, които приемат мигранти. Към манифеста се присъединиха кметовете и на други испански градове, включително Мадрид.

Коментари

Новини Варна