IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
17:34 | 14 септември 2015
Обновен: 11:45 | 14 май 2024

Папата: Има риск от проникване на терористи заедно с бежанците

На 6 септември папа Франциск призова всички християнски католически общности в Европа да приемат по едно семейство бежанци

По материала работи: Пламен Янков
Папата: Има риск от проникване на терористи заедно с бежанците

"Европа трябва да приема мигранти, но трябва да вземе предпазни мерки, за да предотврати проникването на терористи, смесени с бежанците". Това каза папа Франциск в интервю за португалското католическо радио "Renascença", цитиран от агенция Крос." Трябва да кажа също, че в наши дни условията за сигурност не са същите, както в други периоди. Истината е, че само на 400 км от Сицилия има невероятно жестока терористична групировка. Така че има опасност от проникване, това е вярно", казва папа Франциск, визирайки "Ислямска държава", съобщава "Ройтерс".


На въпроса дали Рим може да бъде мишена на атентат, той отговаря: "Да, никой не е защитен от тази заплаха. Но могат да се вземат предпазни мерки".


"Ислямска държава" заплаши да удари световната столица на католицизма. През февруари т.г. бе разпространен видеозапис с обезглавяването на египетски християни копти в Либия, а един от джихадистите предупреди: "Вие, кръстоносците, никъде няма да сте в сигурност. Ние ще завладеем Рим, както иска Аллах". Сайт в интернет пусна фотомонтаж, в който се виждаше черното знаме на организацията, закачено на обелиска на площад "Свети Петър", припомня "Ройтерс".


Кризата с бежанците в Европа е само "върхът на айсберга" и трябва да се атакуват "нейните причини", каза още папа Франциск пред португалското католическо радио.


"Ние виждаме тези бежанци, тези бедни хора, които бягат от войната и глада, но това е само върхът на айсберга. Под него е причината: лоша и несправедлива социално-икономическа система", смята папата.


"Там, където причината е гладът, трябва да се създадат източници на работа и инвестиции. Там, където причината е войната, трябва да се работи за мир", уточни Хохре Берголио и добави , че самият той е син на италиански имигранти в Аржентина.


На 6 септември папа Франциск призова всички християнски католически общности в Европа да приемат по едно семейство бежанци и уточни, че той самият ще започне с двете енории във Ватикана. "Тези две семейства вече бяха посочени", каза папата пред радио Renascença, информира glasove.bg.

 

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна