IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
21:12 | 14 септември 2015
Обновен: 16:23 | 23 април 2024

САЩ: Русия прехвърля техника и хора "постоянно" в Сирия

Създават база за въздушни операции, твърдят от Пентагона

По материала работи: Пламен Янков
САЩ: Русия прехвърля техника и хора "постоянно" в Сирия

Говорител на Пентагона съобщи, че пристигането през последните дни в Сирия на руски военни и военна техника подсказва, че Москва има планове да създаде предна база за въздушни операции, предаде Асошиейтед прес.

 

Говорителят, капитанът от флота Джеф Дейвис, каза обаче, че САЩ нямат сведения за пристигане на изтребители или на щурмови хеликоптери. Той отказа да съобщи подробности за хората и техниката, които се прехвърлят със самолети в базата, но определи прехвърлянето като "постоянно" през последната седмица.

 

"Руснаците смятат да използват базата южно от град Латакия като предна база за въздушни операции", каза Дейвис.

 

Говорителят заяви, че САЩ приветстват руския принос в борбата срещу групировката "Ислямска държава" в Сирия и Ирак, но ако този принос не включва подкрепа за сирийския режим.

 

По-рано днес САЩ съобщиха, че Русия е разположила седем танка Т-90 на военно летище в Латакия, където Москва засилва военното си присъствие, предаде Ройтерс. Според неназовани американски служители Русия е разположила и артилерия за защита на своите военни.

 

През последната седмица Москва изпраща по два товарни самолета на ден до летището, добавиха представителите на САЩ.

 

Русия беше подложена на засилен международен натиск през последните дни да обясни засилването на военното си присъствие в Сирия. 

 

Кремъл подкрепяше Асад в продължилата четири и половина години война. Москва заяви, че ще продължи военните си доставки за Сирия и че подкрепата й за сирийската армия е рамките на международното право.

 

САЩ използват сирийското въздушно пространство за въздушна кампания срещу Ислямска държава. Засиленото руско присъствие създава перспектива силите, които бяха противници през Студената война, да се срещнат на бойното поле, отбелязва Ройтерс.

 

Както Москва, така и Вашингтон обявяват за свой враг организацията Ислямска държава, чиито бойци контролират големи части от Сирия и Ирак. Русия обаче подкрепя правителството на Асад, а САЩ заявяват, че действията на режима му влошават допълнително ситуацията.

 

Около 250 000 души загинаха в сирийската гражданска война. Близо половината от 23-милионното население на страната беше принудено да напусне родните си места. Хиляди сирийци се опитват да достигнат Европа. 

 

Твърденията за присъствие на руски войски в Сирия са "лъжа", заяви междувременно сирийският посланик в Москва Риад Хаддад, предаде ТАСС.

 

"Ние сътрудничим с Русия от 30-40 години в различни области, включително във военната. Да, получаваме оръжия и военна техника, но това е в съответствие със споразуменията между двете страни", посочи той.

 

"Но твърденията за присъствие на руски военни на сирийска територия са лъжа, разпространявана от западни страни и САЩ", каза дипломатът.

 

Коментари

Новини Варна