IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
15:46 | 15 септември 2015
Обновен: 13:15 | 15 май 2024

Инзвънредно положение в Унгария

Полицията е задържала около 9380 имигранти

По материала работи: Деян Михайлов
Инзвънредно положение в Унгария

Унгария обяви кризисно положение в две области в пограничните области със Сърбия заради неспирния поток имигранти.
Правителството на страната е решило да разшири граничната зона с 10-60 метра, за да може на нея да се настанят всички имигранти. Очаква се в зоните да бъдат разположени военнослужещи след влизането в сила на нови закони, насочени към спирането на бежанския поток.


По-рано беше съобщено, че полицията е задържала около 9380 имигранти, които са се опитали да проникнат в страната през сръбската граница. Във връзка с новия рекорд властите обявиха, че Унгария няма да предоставя убежище на имигрантите, които не са поискали убежище първо в Сърбия и може скоро да започне да връща някои мигранти.


Френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов също призова за депортирането на икономическите имигранти, които влизат незаконно в ЕС.


Хилядите бежанци, тръгнали за Западна Европа, могат да се натъкнат на минни полета, останали от войната през 90-те години на миналия век, ако решат да тръгнат през Хърватия. За това предупредиха местните власти, които са ангажирали 6000 полицаи, които да предотвратят неконтролирано пресичане на границата и инциденти.


Страните от Европейския съюз трябва да се споразумеят как да окажат натиск върху онези членове на общността, които се противопоставят на въвеждането на механизъм на задължително вътрешно разпределение на бежанци.


Това заяви министърът на вътрешните работи на Германия Томас де Мезиер. По думите му редица страни, които са срещу въвеждането на задължителни квоти за преразпределянето на бежанци, „са бенефициенти на структурните фондове на ЕС" и съществува възможност за преразглеждане на размера на плащанията към тях.


На фона на призивите за депортиране и наказания норвежката Зелена партия излезе с предложение за отваряне на център за бежанците на арктическия архипелаг Свалбард (Шпицберген), разположен между Норвегия и Северния полюс.


Населението на островите е 2600 души, които са по-малко от белите мечки в района - 3000 хищници според последното им преброяване. Зелените се надяват, че по този начин ще се подпомогне и откриването на работни места на островите.


Миналата седмица основният работодател - въгледобивната компания Store Norske, обяви, че съкращава 150 от своите служители информира novinar.bg.

 

Коментари

Новини Варна