IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
18:45 | 15 септември 2015
Обновен: 02:52 | 19 май 2024

Комшиите реагират на унгарската гранична политика

Издигането на ограда между две страни членки на ЕС не е правилен жест от политическа гледна точка

По материала работи: Борис Проданов
Комшиите реагират на унгарската гранична политика

Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че връщането на имигранти от Унгария е "неприемливо", докато все повече хора пристигат от Македония и Гърция.


В Прага, където се срещна с чешкия си колега Лубомир Заоралек, Дачич каза, че "Сърбия не е събирателен център" и допълни: "ние искаме да бъдем част от решението, не жертва", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.


Ивица Дачич каза, че мерките за затягане на граничния контрол в Шенгенската зона с цел справяне с миграционната криза създават проблеми на Сърбия, предаде Ройтерс.


Дачич отбеляза, че "Сърбия не може да се справи сама с това" и че неговата страна, която не е член на ЕС, е "притисната между две части на ЕС, които не си сътрудничат и имат различни политики", съобщава АП.


Министърът на външните работи на Чехия Лубомир Заоралек каза, че Европа трябва да се нормализира в рамките на вътрешните си граници, докато притокът на имигранти, търсещи убежище в ЕС, покаже слаби признаци на намаляване, информира Ройтерс.


Според Ивица Дачич следващите дни трябва да има разговори с Брюксел и други държави.


Сръбският министър на труда и социалната политика Александър Вулин, който отговаря за миграционната криза, заяви днес, че Сърбия разговаря с унгарското правителство за струпването на имигранти на тяхната граница и посочи, че Будапеща ще "трябва да отвори границата", предаде Ройтерс.


Издигането на ограда между две страни членки на Европейския съюз не е правилен жест от политическа гледна точка.


Това заяви румънското външно министерство, след като унгарският външен министър Петер Сиярто съобщи, че страната може да построи ограда по границата с Румъния, ако се променят маршрутите на мигрантите, предаде Медиафакс.


"Издигането на ограда между две страни членки на ЕС, които освен това са стратегически партньори, не е коректен от политическа гледна точка жест и не съответства на европейския дух", посочи румънското външно министерство, като отбеляза, че тази позиция е била съобщена на унгарската страна.


Румънското министерство посочи още, че е било информирано от унгарското външно министерство за това намерение малко преди то да бъде обявено официално.

Коментари

Новини Варна