IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
08:30 | 16 септември 2015
Обновен: 13:16 | 15 май 2024

Сърбия няма да прилага сила срещу мигрантите

Вътрешният министър ще обсъжда ситуацията с Унгария

По материала работи: Деян Михайлов
Сърбия няма да прилага сила срещу мигрантите

Сърбия в никакъв случай няма да използва сила срещу бежанците, преминаващи през нейна територия, заяви тази вечер вътрешният министър Небойша Стефанович, цитиран от ТАСС.
 
Стефанович посети гранично-пропускателния пункт "Хоргош-1", където са се струпали няколко стотици мигранти, пътят на които беше блокиран от Унгария, пише БТА. Те посрещнаха министъра с аплодисменти и възгласи "Сърбия, Сърбия".
 
Министър Стефанович съобщи пред медиите, че днес планира да обсъди с унгарските си колеги какво може да се направи в тази ситуация. Той подчерта, че Белград не може да реши сам проблема за преминаването на границите. "Разбираемо е намерението на тези хора да стигнат до Евросъюза и да поискат там убежище. Нито сръбската полиция, нито държавата по никакъв начин няма да им създава пречки. Точно обратното, ще им помогнем и в никакъв случай няма да използваме против тях сила", увери Стефанович.
Вътрешният министър подчерта, че Сърбия се опитва да предостави на бежанците храна, вода и лекарства, за да облекчи престоя им в страната. Стефанович отбеляза, че мигрантите не искат да остават в Сърбия, Македония или друга транзитна страна. "Това е въпрос за Европа", подчерта министърът, посочвайки, че Белград няма да приеме обратно мигрантите само защото са минали през негова територия.
 
По-рано агенция Асошиейтед прес съобщи, че неин фотограф е бил задържан от унгарски полицаи на границата и принуден да изтрие заснетите кадри, показващи как полицейско куче сваля мигрант на земята. Според сръбските медии Стефанович иска да покаже, че от страна на сръбската полиция това не може да се случи.
 

Коментари

Новини Варна