IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
08:49 | 16 септември 2015
Обновен: 13:16 | 15 май 2024

Меркел обеща условия за справяне с мигрантите

Люксембург разкритикува Берлин и Виена

По материала работи: Деян Михайлов
Меркел обеща условия за справяне с мигрантите

Германското федерално правителство ще увеличи подкрепата си за 16-те провинции на страната при приемането и разпределянето на десетките хиляди мигранти, влизащи на германска територия през Южна Европа, предаде ДПА.

След продължила близо 4 часа среща с премиерите на провинциите, канцлерката Ангела Меркел заяви, че "важното сега е да се създаде методичен и прозрачен процес за справяне с големия брой бежанци".

Федералното правителство създава 40 000 места за първите пристигащи. Предстои създаването на центрове за разпределени, добави канцлерката.

"Подобни повратни точки са необходими", заяви Меркел, цитирана от БТА. "Цялата страна трябва да положи сериозни условия за справянето с кризата", добави тя.

Същевременно първият люксембургски дипломат Жан Аселборн подложи вчера на критика призивът на Берлин и Виена за извънредна среща на ЕС на високо равнище, съобщава Франс прес.

"Ние не сме в Африканския съюз", заяви Аселборн в интервю за германския вестник "Зюддойче цайтунг", критикувайки инициативата на германската канцлерка Ангела Меркел и австрийския й колега Вернер Файман. Те се обадиха на председателя на Европейският съвет Доналд Туск с искане следващата седмица да бъде свикана извънредна среща на най-високо равнище за миграцията, след като срещата на вътрешните министри на ЕС не успя да постигне споразумение.

Словакия също поиска среща, но за да се противопостави на исканата от Германия квотна система.

"Трябва да се позволи на министрите да си свършат работата", заяви Аселборн, призовавайки да се спазват европейските правила.

Външните министри на страните от Съвета за сътрудничество в Залива призоваха вчера международната общност да поеме отговорността си да помогне на сирийските бежанци.

Шестте петролни монархии, които не са подписали конвенцията на ООН за бежанците, заявиха че приемат "своите сирийски брата, които се третират като жители на страните и се ползват с безплатно здравеопазване и образование, както и с право да работят", според изявлението, прието след срещата на външните министри.

Министрите напомниха, че са оказали и финансова и хуманитарна помощ на стотици хиляди бежанци, потърсили убежище в Йордания и в Ливан.

Външните министри призоваха и за политическо уреждане на сирийската криза, въз основа на женевската декларация от юни 2012 г., която предвижда създаването на преходно правителство и изтеглянето на всички чуждестранни бойци от Сирия.

Коментари

Новини Варна