IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
09:32 | 16 септември 2015
Обновен: 13:15 | 15 май 2024

САЩ: Конфликтът в Сирия не може да бъде решен по военен път

Кери се обади на Лавров за трети път за последните 10 дни

По материала работи: Деян Михайлов
САЩ: Конфликтът в Сирия не може да бъде решен по военен път

Държавният секретар на САЩ Джон Кери разговаря с руския външен министър Сергей Лавров за трети път през последните 10 дни, предаде Асошиейтед прес.

Кери е искал да обсъди конфликта в Сирия, съобщи Държавният департамент на САЩ, цитиран от Ройтерс. Говорителят на Държавният департамент Джон Кърби съобщи, че Кери се е обадил на Лавров и добави, че руският външен министър е подчертал необходимостта от единен фронт за борба с терористичните групировки в Сирия.

Държавният секретар на САЩ е подчертал, че "продължаващата руска подкрепа за президента Башар Асад рискува да доведе до изостряне и удължаване на конфликта и да подкопае нашата обща цел за борба с екстремизма, ако не продължим да търсим решение на конфликта в Сирия чрез истински политически преход" към нова власт, беше съобщено в публикувано по-късно в писмено изявление на Държавния департамент.
Освен това Кери е заявил, че САЩ са решени да се борят срещу терористичната групировка "Ислямска държава" заедно с повече от 60 страни, включили се в създадената от Вашингтон коалиция. 

Държавният секретар на САЩ е подчертал, че Асад никога не би могъл да стане ползващ се с доверие член на тази коалиция.

В същото време Кери е отбелязал, че САЩ биха приветствали конструктивно участие на Русия в усилията за борба срещу "Ислямска държава". 

Освен това Кери е подчертал, че конфликтът в Сирия не може да бъде решен по военен път, а само с политическо предаване на властта на ново правителство в Дамаск.

Според АП Кери е искал да изясни целта, с която Москва засилва военното си присъствие в Сирия. Представители на САЩ съобщиха миналата седмица, че Русия засилва военното си присъствие в Сирия и изразиха опасения дали Москва не засилва подкрепата за режима на Башар Асад, припомня Ройтерс. Агенцията добави, че според съобщение на сайта на руското външно министерство Кери и Лавров са обсъдили украинската криза и стъпки за намаляване на напрежението на Корейския полуостров.

По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че е невъзможно групировката "Ислямска държава" да бъде победена без сътрудничество с Дамаск и призова други страни да се присъединят към тази кауза, припомня АП.

Очаква се тази седмица Кери да посети Лондон, за да разговаря с британския външен министър Филип Хамънд и с външния министър на Обединените арабски емирства. Освен кризата в Сирия Кери вероятно ще обсъди с Хамънд и мигрантската криза в Европа, предаде Ройтерс.

Говорителят на Белия дом Джош Ърнест заяви, че е възможно президентът на САЩ Барак Обама да се обади на руския си колега Владимир Путин през идните дни. Той не изключи и среща между двамата в кулоарите на сесията на Общото събрание на ООН. 

Представители на американската президентска администрация обаче уточниха, че позицията на САЩ за руските действия в Сирия не се е променила от миналата седмица. Тогава Обама заяви пред американски войници, че Асад е "обречен на провал", няма легитимност да управлява Сирия и сътрудничеството с него е контрапродуктивно.

В същото време руският постоянен представител в ООН Виталий Чуркин заяви, че според него САЩ са започнали да разбират по-добре сложната ситуация в Сирия и не искат падането на правителството на Башар Асад. Освен това те водят своята военна кампания против "Ислямска държава" по начин, който няма да нанесе щети на Дамаск, макар че няма и да му помогне.

Възгледите на САЩ и Русия за случващото се в Сирия се сближават, заяви руският постоянен представител. Той добави, че съвместната работа по решаването на сирийския конфликт и решаването на иранския ядрен проблем дава възможност за подобряване на двустранните отношения.

Чуркин изрази надежда, че конфликтът в Украйна скоро ще остане в миналото, което ще позволи нормализиране на отношенията.

Коментари

Новини Варна