IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
11:10 | 18 септември 2015
Обновен: 17:00 | 23 април 2024

НАСА ще забави проекта Orion, бюджетът – орязан

Космическият кораб ще излети най-рано през 2023-та

По материала работи: Деян Михайлов
НАСА ще забави проекта Orion, бюджетът – орязан

Новият космически кораб за далечни полети Orion ще излети най-рано през 2023 г. За забавянето съобщиха от NASA.

Orion е наследник на Apollo и е първият пилотиран кораб от 70-те години насам, който ще лети отвъд земна орбита. Той обаче трябва да издържи на огромната радиация в Космоса за по-дълги периоди и да е по-голям, за да превозва повече пасажери.

NASA направи първи тест с Orion през декември 2014 г., като на кораба тогава нямаше астронавти. Планът бе първият полет с екипаж да бъде през 2021 г.

Проблемът е в орязания бюджет на агенцията, който до пускането на пилотиран полет е 6,7 милиарда долара. Според NASA Orion ще излети най-късно през април 2023 г.

За сравнение, програмата Apollo, от нейното обявяване през 1961 г. от Джон Кенеди до първата стъпка на Армстронг през 1969-а, отне осем години за изпълнение.

Досега NASA е похарчила 4,7 милиарда за Orion, без да броим разходите за прекратената програма Constellation, която трябваше да изпрати отново хора на Луната.

Коментари

Новини Варна