IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
13:50 | 18 септември 2015
Обновен: 17:00 | 23 април 2024

Правителството на САЩ вече ще използва термина "сексуални права"

Правозащитни групи лобират от години за тази промяна

По материала работи: Деян Михайлов
Правителството на САЩ вече ще използва термина "сексуални права"

Правителството на САЩ заяви, че ще започне да използва термина "сексуални права" при дискусиите за правата на човека и глобалното развитие, предаде Асошиейтед прес.

Правозащитни групи лобират от години за тази промяна, твърдейки, че САЩ трябва да станат глобални лидери в защита на правата на хората с всякаква полова идентичност и сексуална ориентация.

Изявлението, публикувано на сайта на Държавния департамент, уточнява, че сексуалните права включват "правото на хората да контролират и да вземат свободно и отговорно решения по въпросите, свързани с тяхната сексуалност, включително сексуалното и репродуктивното им здраве, без принуда, дискриминация или насилие".

Промяната беше въведена дни преди повече от 150 световни лидери да се срещнат в централата на ООН, за да стартират амбициозна програма от цели на развитието, включително за равенство между половете. Една от многото цели на програмата е "да се гарантира до 2030 г. универсален достъп до услуги, свързани със сексуалното и репродуктивното здраве". Друга от целите предвижда "да се гарантира универсално прилагане на сексуалните и репродуктивни права".

Заместник постоянният представител на САЩ в ООН Ричард Ърдман обяви във вторник, че САЩ започват да употребяват термина на среща на изпълнителния съвет на Агенцията "ООН жени". Той отбеляза, че терминът ще се използва за права, които нямат правна сила. Въвеждането му в употреба само изразява подкрепата на САЩ за правата и достойнството на всички, независимо от пола, половата идентичност или сексуалната им ориентация.

Коментари

Новини Варна