IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
17:26 | 19 септември 2015
Обновен: 15:46 | 2 май 2024

САЩ тестват препарат за удължаване на живота

Досегашните изпитания с гризачи дават положителен резултат

По материала работи: Юлиян Атанасов
САЩ тестват препарат за удължаване на живота


САЩ разрешиха изпитанията върху хора на препарат, който може да забави стареенето и да удължи живота. От две години препаратът се тества с гризачи, а резултатът е удължаване на живота им с 5 - 6%, съобщи Science.com, цитирани от technews.bg. Участват хиляди доброволци в пенсионна възраст. Става въпрос за препарат на базата на метформин – лекарство за диабет, което привежда митохондриите в клетките на организма в енергоспестяващ режим и ги принуждава да окисляват активно мазнините.
Действието на метформина може да се сравни с процесите, които протичат в организма при прилагане на ниско-калорийна диета. В резултат на употребата му, гризачите станали по-малко склонни към затлъстяване и започнали да живеят по-дълго.
Стареенето на организма не се счита за заболяване, поради което тестовете с новия препарат са одобрени от Службата за контрол на храните и лекарствата (FDA) по изключение.

 

Коментари

Новини Варна