IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
14:28 | 20 септември 2015
Обновен: 17:06 | 23 април 2024

СИРИЗА повежда с 32%, сочи първият екзитпол в Гърция

Втора е консервативната „Нова демокрация" с 29,6%

По материала работи: Пламен Янков
СИРИЗА повежда с 32%, сочи първият екзитпол в Гърция

СИРИЗА получава 32% от гласовете на парламентарните избори в Гърция, сочат първите данни от екзитпол, цитиран от РИА „Новости" ИА Крос. Втора е консервативната „Нова демокрация" с 29,6%, а на трето място е неофашистката „Златна зора" с 6,8% от гласовете на избирателите. Комунистическата партия на Гърция получава 6,5%, партия ПАСОК - 6,2%, а „Потами" - 4,8 на сто. 


Отцепилите се от СИРИЗА и създали партия „Народно единство" имат 3,1%. Същият е резултатът и на партията „Независими гърци" на Панос Каменос.


Това са данни към 11 ч., когато е направен първият екзитпол. Предстоят още два - в 15 и в 18 ч. - час преди края на вота.


„Гласувах за прогонването на бедността и лъжите и връщането на автентичността. Утре ние ще приветстваме изгряването на нова Гърция с усмивка", заяви председателят на гръцката партия „Нова демокрация" Вангелис Меймаракис след като пусна бюлетината си в избирателна секция в района Маруси, в северната част на Атина, предаде „Фокус".
Бившият премиер Алексис Ципрас изрази увереност, че народът ще даде на партията му силен мандат за управление на страната. „Народът ще даде мандат на силно правителство за предстоящите четири години, на правителство, което може да води борба и което ще продължи със същата настойчивост и самоотверженост защитата на справедливото дело на гръцкия народ не само в Европа, но и в собствената страна", заяви Ципрас.


Лидерът на гръцката Комунистическа партия Димитрис Коцумбас предупреди гърците, че идват трудни времена и ги призова да подкрепят комунистите. „Гласувайте, не си стойте у дома днес. Моментът е критично важен. Идват трудни времена", призова Коцумбас.


Водачът на центристката партия „Потами" Ставрос Теодоракис гласува в избирателна секция в град Ханя на остров Крит. „Надявам се, че броят на хората, които ще се въздържат от гласуване да е нисък. Хората трябва да излязат и да гласуват. Гърция може да направи скок в бъдещето. Страната се нуждае от промяна", заяви Теодоракис.
Панос Каменос, лидер на „Независими гърци", пусна бюлетина на остров Крит. „Искам да изпратя послание на единство. Нашият голям враг е разделението, но най-големият враг на Гърция е корупцията", заяви Каменос и добави, че в изборния ден гърците „ще изразят увереност в бъдещето, или ще дадат имунитет на миналото".
В предварителните социологически проучвания „Нова демокрация" и СИРИЗА са с изравнени възможности.

 

Коментари

Новини Варна