IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
18:48 | 20 септември 2015
Обновен: 17:08 | 23 април 2024

Варуфакис гласува за отцепниците от СИРИЗА

Обвиниха бившия премиер Алексис Ципрас

По материала работи: Юлиян Атанасов
Варуфакис гласува за отцепниците от СИРИЗА

 


Двама от най-ярките поддръжници на радикалната лява партия СИРИЗА нападнаха в деня на парламентарните избори бившия премиер Алексис Ципрас и го обвиниха, че е капитулирал пред интересите на европейските кредитори и е предал гръцкия народ, пише КРОСС.
Целта на днешното гласуване е да анулира волята на гърците, каза бившият финансов министър Янис Варуфакис, който отказваше да приеме исканията на кредиторите за още съкращения.
Бившият председател на парламента Зои Константопулу каза, че избирателите ще накажат онези, които са пренебрегнали желанията им. „Народът ще провали плановете на онези, които искат да го натикат в ъгъла и да наложат антикризисни мерки против волята му. Новото поколение знае кой ги предаде и ще поемат в свои ръце инициативата за възстановяване на демокрацията", заяви тя.
В изявление до гръцки интернет сайт Варуфакис обяви, че изборите преследват две цели: „Първата е да се анулира смелото „Не", с което 62% от избирателите (под раздухването на страховити сценарии от медиите и контрол над банките) отговориха на задънената улица, унижението и нерационалните програми и меморандуми за помощ. Второ, „легализиране" на капитулацията, последвала подписването на тези унизителни и неразумни меморандуми, водещи съм безизходица".
Бившият финансов министър обявява, че ще гласува за „Народно единство" - новата партия, сформирана от още по-леви отцепници от СИРИЗА. Константопулу вече заяви, че също ще пусне тяхната бюлетина.

 

Коментари

Новини Варна