IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
19:00 | 20 септември 2015
Обновен: 17:08 | 23 април 2024

Кюрдски бунтовници готвят нападения срещу турски обекти

От това се опасява полицията в Берлин

По материала работи: Юлиян Атанасов
Кюрдски бунтовници готвят нападения срещу турски обекти

 

Полицията в Берлин се опасява от възможни нападения на кюрдски бунтовници срещу турски обекти в Германия като официални сгради, банки и авиокомпании. Това се казва във вътрешноведомствен документ, разкрит от в. "Велт", предаде Франс прес, цитирани от dnes.bg.
В текста се твърди, че активисти на Кюрдската работническа партия (ПКК) може да нападнат "институции, по-специално консулството и посолството на Турция, както и културни и търговски обекти", пише "Велт".
Тези акции може да са "окупации за привличане на медийно внимание, вандализъм и пожари", се казва в документа. Изразява се опасение, че коли с турски дипломатически номера може да бъдат запалени преди изборите в Турция на 1 ноември. Говорителка на полицията отказа да коментира новината. Активистите на ПКК от 1984 г. водят борба за независимост, която е взела десетки хиляди жертви. През последните седмици те извършиха редица нападения в Турция в отговор на въздушните удари и сухоземното настъпление на Анкара срещу техни бази в Югоизточна Турция и Северен Ирак.
В Германия живеят около 3 милиона души от турски произход, повечето от тях дошли като работещи имигранти (гастарбайтери) през 60-те и 70-те години, отбелязва АФП.

 

Коментари

Новини Варна