IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
21:04 | 20 септември 2015
Обновен: 17:08 | 23 април 2024

САЩ уличиха "Фолксваген" в софтуерна измама

Изтеглянe на коли от пазара и глоба от $18 млрд. грози компанията

По материала работи: Юлиян Атанасов
САЩ уличиха "Фолксваген" в софтуерна измама

САЩ поискаха от немския автомобилен гигант "Фолксваген" (Volkswagen) да изтегли от пазара половин милион коли, продадени в страната, пише technews.bg. Властите подозират, че "Фолксваген" използва софтуер, който манипулира обема на отделяните вредни вещества и по такъв начин компанията заобикаля стандартите за защита на околната среда.
EPA (Агенцията за защита на околната среда) твърди, че "Фолксваген" е монтирал в колите си т.нар. defeat device – специално устройство, което мами системата за контрол на отделяните вредни вещества с газовете от двигателя. Софтуерната измама е забелязана в 4-цилиндровите модели на Volkswagen и Audi от 2009 до 2015 г.
Използването на defeat device в автомобилите е незаконно и създава заплаха за здравето на населението, отбелязва EPA. Всички производители са длъжни да играят по едни и същи честни плавила, допълват от агенцията, в чиито правомощия е да разследва подобни ситуации.Софтуерът на VW занижавал реалното ниво на отделяния азотен окис, който влияе негативно на озоновия слой и може да причини смог. Това вещество предизвиква редица здравословни проблеми, вкл. пристъпи на астма и други респираторни заболявания.
Програмата се изключва в условията на градско шофиране и вредните газове превишават нормата, докато при тестовете се включва отново. Освен от EPA немският производител е получил предупреждение за същия проблем и от властите на щата Калифорния.
"Фолксваген" трябва да изтегли от пазара 482 хиляди дизелови автомобили, продадени в САЩ от 2009 г. насам, съобщи "Ню Йорк Таймс". В списъка влизат моделите Volkswagen Jetta, Beetle, Golf, Passat и Audi A3, а загубите за компанията са огромни. Освен това VW я грози глоба в размер на 18 млрд. долара.

Коментари

Новини Варна