IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
21:27 | 26 септември 2015
Обновен: 08:42 | 11 май 2025

С какво нагостиха папата в Ню Йорк?

Американка с югославски корени приготви здравословните блюда

По материала работи: Златина Добрева
С какво нагостиха папата в Ню Йорк?

Американка с югославски корени нагости папа Франциск със здравословни блюда по време на престоя му в Ню Йорк, предаде Асошиейтед прес.

Лидия Бастианич е потомка на семейство, избягало от Югославия през Втората световна война и подслонило се в италианския град Триест. След това благотворителна организация отвела семейството в САЩ.

Бастианич е автор на кулинарни програми и на кулинарни книги и има ресторант в Манхатън, наречен "Фелидия". Тя била избрана да приготви блюдата за папа Франциск по време на престоя му в къща, собственост на ватиканското представителство в ООН, намираща се в района Ъпър ист сайд в Ню Йорк.

Лидия била натоварена със задачата да приготви ястията на папата в четвъртък вечерта, петък на обед и петък вечерта. Тя се съобразила със скромния вкус на папата и с препоръката на личния лекар на Франциск, че той трябва да свали няколко килограма.

Менюто в четвъртък вечерта включвало салата от домати, варен омар и домашно приготвена бурата - прясно италианско сирене, което се прави от моцарела и сметана, като външната част е от моцарела, докато вътрешната съдържа сметана.

На трапезата имало и блюдо от телешко месо с италиански манатарки. За десерт имало сорбе от червено грозде от сорта Конкорд и традиционен американски кейк, известен с името Ангелски кейк, тъй като ако се приготви точно по рецептата според вярванията можел да нахрани дори ангелите.

В петък на обед менюто включвало ризото с трюфели и сирене грана падано, както и италианската яхния баня каудо, която е любима на папа Франциск.

В петък вечерта менюто на папата включвало равиоли с парченца круши и с овче сирене пекорино. Основното блюдо било печен костур, прясно уловен в района на Лонг Айлънд, поръсен със зехтин, украсен със стръкче магданоз и резенче лимон.

Главата на Римокатолическата църква бил толкова впечатлен от приготвените блюда, че накрая отишъл в кухнята и подарил на Бастианич и на екипа й броеници и ги благословил.

Любопитно е, че за двете си нощувки в Ню Йорк Франциск поискал на нощното му шкафче да има банани и вода.

Лидия Бастианич е готвила през 2008 г. и блюдата на папа Бенедикт Шестнайсети по време на визитата му в САЩ. Тогава тя приготвила за вечеря за 52 души торта с формата на папска тиара, припомня БТА.

Коментари

Новини Варна