IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
15:49 | 2 октомври 2015
Обновен: 17:36 | 23 април 2024

Ударите в Сирия ще докарат Русия до изолация

САЩ: Бомбардировките срещу противниците на Асад ще се увеличат

По материала работи: Деян Михайлов
Ударите в Сирия ще докарат Русия до изолация

Русия може да изпадне в международна изолация, ако продължава да нанася удари срещу сирийските бунтовници. Това заяви говорител на Белия дом, който допълни, че очаква бомбардировките срещу противниците на сирийския президент Башар Асад да се увеличат.

Междувременно Русия обяви, че основен приоритет на въздушните операции на авиацията е ликвидирането на терористи. Външният министър Сергей Лавров отрече всякакви спекулации за това, че Москва ще участва в операции в Ирак.

Стотици ирански войници са пристигнали през последните 10 дни в Сирия и скоро ще се присъединят към армията на Башар Асад и подкрепяните от Техеран ливански съюзници от "Хизбула" в началото на голяма сухопътна офанзива, подкрепена от руската бойна авиация. 

Предстоящите операции ще бъдат насочени към провинциите Идлиб и Хама. Целта е частите на Асад да си върнат територии, които през последните месеци са изгубили при нападенията на антиправителствени отряди. Това заяви самият руски президент Владимир Путин, когато трябваше да даде обяснение за използването на армията в задгранични мисии, както и мобилизацията на част от наборните войски. 

Според анализатори е създаден военен съюз между Москва, Техеран, официалните власти в Дамаск, както и ливанската групировка "Хизбула", която пък в международен план е призната за терористична групировка от редица държави. 

Първа цел на този съюз е връщането на територии в северозападна Сирия, докато Ислямска държава се намира в североизточна и Източна Сирия. В района на офанзивата действа фронтът "Нусра", свързан с "Ал Кайда“.

Мнозина военни анализатори смятат, че именно настъплението на тези отряди опасно е наближило Латакия и базата, която сега руснаците използват. Така те са застрашили не само ключовия за Асад град в Западна Сирия, но и руския военноморски пункт в Тартус.

Досега иранската военна подкрепа за Асад идваше основно под формата на военни инструктори и мобилизиране на шиитски бойци, включително иракчани и някои афганистанци, за сражения редом с армията на Дамаск. "Хизбула" например се сражава в помощ на президента от самото начало на конфликта. 

Също така върховният духовен лидер на Иран Али Хаменей призова въоръжените сили на ислямската република да повишат готовността си, за да защитят влиянието на страната в Близкия изток.

Коментари

Новини Варна