IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
16:48 | 2 октомври 2015
Обновен: 17:36 | 23 април 2024

Кадиров готов да изпрати войници чеченци в Сирия

"През целия си живот ще се борим срещу тях, където и да се намират те"

По материала работи: Деян Михайлов
Кадиров готов да изпрати войници чеченци в Сирия

Президентът на Чечения Рамзан Кадиров заяви готовност да изпрати чеченски военни в Сирия за участие в боевете с Ислямска държава.

"Не говоря просто така. Като мюсюлманин, като чеченец, като патриот на Русия заявявам, че през 1999 г., когато републиката беше превзета от тези шейтани, които днес съществуват, ние се заклехме в Корана: през целия си живот ще се борим срещу тях, където и да се намират те. Не просто казвам това, моля да ни разрешат да заминем там и да участваме в тези спецоперации", каза Кадиров, цитиран от Би Би Си.

Той допълни, че решението трябва да бъде взето от върховния главнокомандващ и президент Владимир Путин.

Кадиров декларира, че чеченските военни са готови за бойни действия. 

Според него в момента, когато терористите в Сирия разберат, че към тях тръгват войниците, те бързо ще се махнат оттам. "Ние ги знаем, тук ги унищожавахме, воювахме с тях. И те ни знаят", заяви Кадиров. 

"Терористите засега не знаят както е реална война, тъй като са си имали работа само с бомбардировки, а нямат опит с военни действия", допълни той. 

Руският лидер Путин още на 28 септември след срещата си с американския президент Барак Обама отхвърли възможността за сухопътна операция на Русия в Сирия. А шефът на администрацията на руския президент Сергей Иванов посочи на 30 септември, че в Сирия се планира единствено операция на военновъздушните сили и използване на военни в сухопътни бойни действия е изключено.

Коментари

Новини Варна