IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
16:41 | 8 октомври 2015
Обновен: 08:20 | 14 май 2025

Бъдещото ни меню – мухи, червеи и щурци

ЕК: "Новите храни" ще са заместител на месото

По материала работи: Юлиян Атанасов
Бъдещото ни меню – мухи, червеи и щурци

Домашни мухи, щурци и копринени буби могат да бъдат безопасни, хранителни и по-екологични алтернативи на пилешкото, говеждото или свинското месо, предаде Ройтерс, позовавайки се на проучване, направено по поръчка на Европейската комисия.Все пак е по-малко вероятно те да бъдат намерени в старателно контролираните европейски ресторантски менюта, отколкото в храната за животни.

 

Европейската комисия работи над преразглеждане на законодателството за "новите храни", след като предишно предложение се провали заради опозицията срещу животинското клониране. За целта от комисията са се обърнали към Европейския орган за безопасност на храните да проучи безопасно ли е да се консумират насекоми.Научното мнение на органа, публикувано днес, е че от употребата на насекоми като източник за храна и фураж има потенциални ползи за околната среда, икономиката и хранителната безопасност.

 

Отглеждането на насекоми, предназначени за храна, може да доведе до по-ниски нива на парникови газове и амоняк, отколкото отделяните при отглеждането на добитък и прасета, и до по-висока продуктивност в преобразуването на хранителни вещества в протеини.Според доклада на Европейския орган за безопасност на храните сред видовете насекоми с най-голям потенциал за човешка храна и животински фураж в Европейския съюз са домашните мухи, брашнените червеи, щурците и копринените буби.

Коментари

Новини Варна