IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Свят
08:45 | 10 октомври 2015
Обновен: 15:46 | 27 март 2024

"Газпром": "Северен поток 2" може да снабдява и Югоизточна Европа

Това може да стане през газовия хъб "Баумгартен" в Австрия

По материала работи: Юлиян Атанасов
"Газпром": "Северен поток 2" може да снабдява и Югоизточна Европа

Руският монополист "Газпром" допусна възможността чрез газопровода "Северен поток 2" да бъдат снабдявани с газ и страни от Югоизточна Европа – пише ekipnews. Това може да стане през газовия хъб "Баумгартен" в Австрия, каза президентът на "Газпром" Алексей Милер. Той обаче уточни, че приоритетни за руския концерн са големи европейски държави като Германия и Франция.

 

Целевите пазари на газопровода "Северен поток 2" са Германия, Франция, Италия, както и газовият хъб "Баумгартен", който се намира в Австрия. Това заяви президентът на "Газпром" Алексей Милер след среща с германския министър на икономиката и енергетиката Зигмар Габриел. Милер каза, че на срещата двамата са обсъдили проекта "Северен поток 2". Запитан кои са целевите пазари на проекта, Милер обясни: „На първо място нашите най-големи пазари са Германия, Франция, Италия, както и газовия хъб "Баумгартен". Той добави, че е възможно доставката на газ през новия маршрут и за страните от Югоизточна Европа. "Да, те могат да бъдат осигурени от "Баумгартен", обясни Милер.

 

За да може и България да получава руски газ от там, ще трябва да изгради междусистемните си газови връзки със своите съседи. Интерконекторът ни с Румъния все още не е готов заради отказ на предишния изпълнител, като голяма част от тръбите са положени под река Дунав, но връзката все още не е пусната. Газопроводът "Северен поток 2" ще свърже Русия и Германия по дъното на Балтийско море. Той ще бъде изграден успоредно на "Северен поток", който е единственият голям газов тръбопроводен проект, реализиран през последните години, откакто се заговори за диверсификация на маршрутите и източниците на газ. За изграждането на "Северен поток 2" бе създаден нов консорциум, в който влизат руският концерн "Газпром" с 51 на сто от капитала, германските компании Е.ОН и "Винтерсхал" държат по 10 процента, също толкова имат австрийската "О Ем Ви" и "Шел", френската ENGIE притежава 9 на сто. "Северен поток 2" ще се състои от две тръби с общ годишен капацитет от 55 млрд. куб. метра.

Коментари

Новини Варна