IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
13:00 | 2 ноември 2015
Обновен: 22:30 | 24 април 2024

Кои страни са с най-добри условия за живот за младите хора?

Очаквано сред най-дружелюбните към младежите страни са Норвегия, Швейцария и Швеция

По материала работи: Юлиян Атанасов
Кои страни са с най-добри условия за живот за младите хора?

Преди три години колумнистът Феликс Маркард публикува серия от провокативни есета, с които призовава младите хора да напуснат Франция, защото според него там няма бъдеще за тях, припомня Independent. „Във Франция няма място за младите хора. А единственият начин те да накарат политиците да се вслушат в тях е като напуснат страната“, казва Маркард в интервю наскоро. Сред предизвикателствата, които той описва, са, че младите хора във Франция са изправени преди висока безработица, ограничена социална мобилност и липса на достъп до добро висше образование.

 

Малко след като публикува есетата си, Маркард и екипът му решават да разширят изследването си. Използвайки данни от международни огранизации като Световната банка, ЮНЕСКО и ОИСР (Организацията за икономическо сътрудничество и развитие), той и екипът му идентифицират 64 страни, за които има достатъчно надеждна и сравнима информация. Тогава екипът използва 59 показателя, за да класират страните, базирайки се в проучването си върху оптимизма сред младите, но и върху по-солидните данни, отчитащи здравето, образователните възможности и достъпа до работа, например. Те се фокусират върху младежите под 25 години.

 

Някои от разкритията на т.нар индекс Youthonomics едва ли са изненадващи. Норвегия, Швейцария, Швеция, Дания и Холандия са сред най-дружелюбните към младежите страни. Много млади хора са изправени пред липса на перспективи в част от Африка и Азия. В много отношения индексът е отражение на икономическото състояние на страната: за по-богатите или икономически разширяващите се страни винаги ще е по-лесно да привлекат млади хора.

 

Със сигурност няма магически начин една страна да стане по-добра за младите хора. Но според Маркард и екипа му успехът зависи най-вече на два фактора: дали една страна иска да се трансформира, за да привлече младите хора, и дали тя е икономически способна да постигне това, макар че богатството не е единствената гаранция за висока позиция в класацията.

 

„Младите шведи, например, имат възможността да получат една свободна година, през която да изследват различни професии и страни“, казва Маркард. „Нещо повече, Норвегия и Швеция са обединили данните си за безработица. Ако има незаета позиция в Швеция, на младите норвежци може да бъде платено, за да се преместят в съседната страна и да запълнят това място“.

 

„Дайте възможност на младите хора да отидат в чужбина“, пише Маркард. „Много от тях ще се върнат в родните си страни, защото им липсват, но ще бъдат обогатени с нови изживявания и познания, които са придобили в чужбина“.САЩ, Австралия и някои други страни вече приканват млади работници да кандидатстват за визи тип „work and travel”. Според Маркард работните визи за по-младите поколения трябва да бъдат достъпни за повече страни.

 

Много развиващи се страни изпитват трудности с осигуряването на перспективи за бъдещето на младите хора, показва индексът, но Китай явно е изключение. Отчасти заради усилията си да намали бедността и желанието ѝ да инвестира в образованието, Китай е станала особено привлекателна за младите хора. Тя дори е на по-предна позиция спрямо европейски страни като Испания, Хърватска и Италия.

 

Чили надминава други южноамерикански страни в индекса, като авторите смятат, че това е една от най-дружелюбните към младите хора страни.Наскоро друго проучване, осъществено от Bertelsmann Foundation, показа, че особено страните от южна Европа може наистина да се провалят по отношение на следващите си поколения. Около 30% от европейците под 18 години са засегнати от бедност и социално изключване, сочи докладът. Много от младите в най-голям риск идват от страни като Италия, където младежката безработица продължава да е около 40%.Дори в просперираща Германия един на всеки пет младежи живее в бедност – отчасти заради твърде ниските заплати, с които да покриват разходите си за живот.

 

Един отличен пример за страна, където и нивата на младежка безработица, и на бедност са ниски, е Австрия. Йоханес Копф, член на управителния съвет на австрийската служба за безработица, обясни в скорошна блог публикация решаващото според него за ниските нива на младежка безработица в Австрия: гъвкавост на заетостта и образователна система, която позволява на младите хора да остават в училище, докато в същото време стажуват в компании, наред с всичко останало.Гъвкавостта на заетостта зависи от желанието на синдикатите да се откажат от някои от гаранциите на служителите си, които обикновено са по-възрастни. Ето защо профсъюзите може да са ключови за привлекателността на дадена страна за по-младите служители. „Забелязахме, че страните, където профсъюзите защитават и безработните, се представят много по-добре в нашия индекс“, допълва Маркард.

Коментари

Новини Варна