IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
17:43 | 27 май 2014
Обновен: 11:38 | 19 март 2024

Пребиха с камъни пакистанка, омъжила се по любов

Пребиха с камъни пакистанка, омъжила се по любов

По материала работи: Златина Добрева
Пребиха с камъни пакистанка, омъжила се по любов

25 годишна жена, омъжила се по любов, беше пребита с камъни от семейството си пред съдебна сграда в Лахор, Пакистан, предаде Ройтерс.
Фарзана Икбал била замеряна с тухли пред сградата на Върховния съд от около дузина мъже, сред които баща й, двамата й братя и бившия й годеник. Тя получила тежки наранявания на главата и починала в болница.

Извършителите на убийството са се укрили от полицията. Единственият арестуван бил бащата на Икбал, който признал, че е убил дъщеря си, за да защити семейната чест. Според традиционни вярвания, разпространени и днес в Пакистан, жената е длъжна да се омъжи за този, когото мъжете в семейството определят.
Всяка година около 1000 пакистански жени биват регистрирани като жертви на "убийства на честта", извършвани с участието на техните семейства, отбелязва Ройтерс, цитирайки правозащитна организация. Действителният брой е вероятно много по-голям, тъй като данните на правозащитниците се събират само по информации в пресата, а властите не поддържат подобна статистика. Много малко от извършителите на "убийства на честта" биват изправяни пред съда, а процесите продължават с години и често завършват с освобождаване на обвиняемия, тъй като пакистанското право допуска семейството на жертвата да прости на убиеца.

Коментари

Новини Варна