IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
05:27 | 26 май 2014
Обновен: 00:44 | 18 април 2024

Петро Порошенко е новият президент на Украйна

Петро Порошенко е новият президент на Украйна

По материала работи: Златина Добрева
Петро Порошенко е новият президент на Украйна

Прозападният милиардер Петро Порошенко е победител на първия тур от президентските избори в Украйна с 55,9 на сто от гласовете, според екзит пол, предадоха световните агенции.

Той изпреварва значително Юлия Тимошенко, вдъхновителката на Оранжевата революция и бивш премиер на страната, която на днешния вот получи подкрепата на 12,9 на сто от гласувалите, сочи това проучване, направено съвместно от три украински института, чиито резултати бяха публикувани непосредствено след затварянето на избирателните бюра.
Ако резултатът на Порошенко от над 50 на сто официално бъде потвърден, то той ще бъде избран още на първия тур, отбелязва АФП.
Избирателната активност на президентските избори в Украйна е била 60,65%. Такива уточнени данни представи Централната избирателна комисия, цитирана от ИТАР-ТАСС.
Най-активни са били избирателите в Лвовска област, където процентът на участие в гласуването е бил 77,37 на сто. В Киевска област избирателната активност е била 69,05%. Най-слабо е било участието на избирателите в гласуването в Харковска и Одеска област, където процентите са били съответно 48,94 и 45,67. В Донецка област избирателната активност е била 12,09%, обобщава БТА.
Щабът на кандидатката за президент на Украйна Юлия Тимошенко заяви, че е започнал паралелно преброяване на гласовете. Според ръководителя на пресцентъра на щаба Игор Жданов „при такава напрегната ситуация е възможно да има някои нередности с получаването на протоколите, свързани на първо място с Луганска и Донецка област”.

Коментари

Новини Варна