IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
17:20 | 23 май 2014
Обновен: 13:38 | 28 март 2024

Успешните избори са залог за туширане на напрежението в Украйна

Успешните избори са залог за туширане на напрежението в Украйна

По материала работи: Златина Добрева
Успешните избори са залог за туширане на напрежението в Украйна

Европейският съюз подкрепя провеждането на "свободни, справедливи и прозрачни избори" в Украйна, заяви днес ръководителят на европейската дипломация Катрин Аштън, отбелязвайки, че успешните избори са "важен етап" за намаляване на напрежението в страната, предаде Франс прес.
"За пореден път заявяваме твърдата си подкрепа за произвеждането на свободни, справедливи и прозрачни президентски избори в Украйна на 25 май", посочи Аштън в комюнике от името на ЕС.
Изборите ще дадат възможност на украинците да определят собственото си бъдеще по мирен и демократичен начин, отбеляза върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността.
Украинските избиратели трябва да мога да упражнят безпрепятствено правото си на глас, изтъкна Аштън и заяви, че украинските власти трябва да имат възможност да организират изборите на територията на цялата страна, без пречки.
Тя настоя също да се даде възможност на националните и международните наблюдатели да свършат работата си.
За да осигури спокойното протичане на президентските избори, в които са приканени да гласуват 36 милиона избиратели, Киев разчита на 55 000 полицаи и 20 000 доброволци. Сепаратистите на свой ред заявиха, че ще попречат на гласуването в източната част на страната, което значи, че близо два милиона избиратели може да бъдат затруднени да гласуват.
По последни данни на Избирателната комисия повече от половината (18 от общо 34) избирателни комисии в Донецка и Луганска област няма да работят, пише Dnes.bg.

Коментари

Новини Варна