IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
08:03 | 20 май 2014
Обновен: 07:58 | 24 април 2024

Над 30 000 евакуирани в Сърбия

Над 30 000 евакуирани в Сърбия

По материала работи: Златина Добрева
Над 30 000 евакуирани в Сърбия

30 873 души са евакуирани до тази сутрин от наводнените райони в Сърбия. Най-много са евакуираните от Обреновац – 13 603 души, съобщиха от вътрешното министерство в Белград.
Най-тежко е положението в момента в Обреновац, Сремска рача, Ямени и Крупник. Властите в Белград съобщават, че нивото на Дунав се повишава и това ще продължи през целия ден. В момента продължава евакуацията на останалите хора в Обреновац.
Продължава и изграждането на пясъчните диги около термоцентралата "Никола Тесла", където са поставени допълнително 15 000 чувала с пясък.
В спасителните операции участват вертолети, които доставят хранителни продукти, вода и лекарства, съобщи Александър Марсенич, началник на оперативния общински център за извънредни ситуации. През изминалата нощ само от Обреновац са били евакуирани над 2000 души. Около 4000 бяха евакуирани от околните села в областта. Поради опасност от нова вълна от река Сава, вътрешният министър Небойша Стефанович нареди незабавна и пълна евакуация на населените места по поречието на Сава.
До момента официално е потвърдена смъртта на 20 души, 13 от които в Обреновац, десетки хиляди семейства са без елекстричество от няколко дни. Премиерът Александър Вучич предупреди, че щетите може да достигнат и 1 млрд. евро, пише БГНЕС.

Коментари

Новини Варна