IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
08:39 | 19 май 2014
Обновен: 10:24 | 27 март 2024

Военните в Либия разпуснаха парламента

Военните в Либия разпуснаха парламента

По материала работи: Златина Добрева
Военните в Либия разпуснаха парламента



Либийските военни, подчинени на генерал Халифа Хафтар, обявиха, че работата на парламента на страната се преустановява и призоваха правителството да продължи дейността си до произвеждането на избори за нов парламент и назначаването на нов министерски кабинет. Работата на правителството до изборите ще бъде контролирана така наречената „Комисия 60“, която в момента работи по новата конституция на страната.
„Замразява се дейността на Общия национален конгрес“, заяви представител на Националната армия на Либия в телевизионно обръщение в нощта на понеделник. Работата на правителството ще бъде контролирана от така наречената „Комисия 60“, която разработва конституцията на страната. Същата комисия ще се занимава и със законодателната дейност, поясни представителят на военните. По думите му, започвайки активни действия срещу екстремистите в Триполи и Бенгази, „армията е застанала на страната на народа в борба с екстремизма“.
В неделя в либийската столица избухнаха сблъсъци между поддръжниците на генерал Хафтар от една страна, и активистите на екстремистките групировки и контролираните от парламента военни – от друга. Поддръжниците на Хафтар временно окупираха сградата на парламента, която бе напусната от всичките депутати.
Миналия петък лоялните на Хафтар войници без знанието на действащите в Триполи власти атакуваха позиции на ислямистите в Бенгази. При сблъсъците загинаха 43 души, над 100 бяха ранени. В телевизионно обръщение Хафтар обеща да „прочисти от терористи“ най-големия източен град на Либия. Властите на Либия определиха сблъсъците в Бенгази „опит за държавен преврат“ и обещаха да подведат под отговорност всички, участвали в акцията.
В същото време Хафтар заяви, че не се стреми да завземе властта, а иска да защити либийския народ от неподлежащите на контрол групировки на въоръжените екстремисти. При това неговите поддръжници обвиняват депутатите в парламента, че те действат под диктовката на екстремистите.

Коментари

Новини Варна