IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
16:39 | 30 май 2014
Обновен: 19:12 | 23 април 2024

Киев плати близо 800 млн. долара на "Газпром"

Киев плати близо 800 млн. долара на "Газпром"

По материала работи: Златина Добрева
Киев плати близо 800 млн. долара на "Газпром"

Временният премиер на Украйна Арсений Яценюк потвърди, че Киев е платил на „Газпром" 786 милиона долара газов дълг, който украинската страна признава, съобщават руски медии, цитирани от News.bg.
На заседание на правителство той поясни, че 786 милиона долара е цялата сума, която дължи Киев на Москва за използвания руски газ при цена 268 долара за 1000 кубични метра.
Енергийният министър на Украйна Юрий Продан уточни в Берлин, че Украйна е платила 786 милиона долара за получения от Русия газ през февруари и март при цена 268,5 долара за 1000 кубични метра.
В същото време руският премиер Дмитрий Медведев обяви, че Украйна е информирала Москва, че е платила част от газовия си дълг, но поясни, че „Газпром" все още не е получил парите.
„Нашите украински партньори обявиха, че са прехвърлили определена част от дълга. Ако „Газпром" получи тези пари, ние трябва да видим колко са", каза Медведев пред журналисти.
По-рано еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че ЕС е получил писмено потвърждение за превода на сумата.
Руският енергиен министър Александър Новак потвърди, че ако „Газпром" получи парите, ще се проведат преговори с Украйна за сключване на пакетно споразумение.
Преди няколко дни „Газпром" обяви, че Украйна дължи над 5 милиарда долара.
По-рано днес Новак каза, че Москва и ЕС са предложили Киев да плати на „Газпром" 2 милиарда долара до 30 май и други 500 милиона долара преди 7 юни като предварително условие за намаляване на цената на газа и продължаване на диалога.
Киев иска да плаща 268,5 долара за 1000 кубични метра руски газ. Към момента цената на руския газ за Украйна е около 480 долара.

Коментари

Новини Варна