IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
07:58 | 7 юни 2014
Обновен: 10:30 | 25 април 2024

Новият украински президент положи клетва

Новият украински президент положи клетва

По материала работи: Златина Добрева
Новият украински президент положи клетва

Новоизбраният президент на Украйна Петро Порошенко положи клетва като петия президент на страната. Това стана на специална церемония във Върховната рада, предаде Ройтерс.
С ръка върху Переснопницкото евангелие, той се закле с делата си да защитава суверенитета и независимостта на Украйна, както и да работи за благото на своята родина и благосъстоянието на украинския народ.
В словото си пред Върховната рада той заяви, че украинските власти са готови да проведат предсрочни местни избори в Източна Украйна, но подчерта, че въпросът за териториалния интегритет на Украйна не подлежи на дискусии, предаде РИА Новости.
Порошенко уточни, че има намерение възможно най-скоро да посети региона и обеща амнистия за всички участници в размириците, които не са извършили тежки престъпления. "Не искам война и мъст, искам мир и единство и призовавам всички да свалят оръжие", заяви Порошенко в украинския парламент.
Тържественото заседание на Върховната рада на Украйна по случай встъпването в длъжност на новоизбрания президент започна тази сутрин.
На церемонията присъстват 56 чуждестранни делегации, 23 от които са на равнище държавни, правителствени и парламентарни ръководители. Сред гостите са ръководители на международни организации.
България е представлявана от зам. министър-председателят по икономическото развитие Даниела Бобева.
Порошенко заяви, че в най-скоро време ще представи мирния си план за решаване на кризата между Украйна и Русия, писа dnes.bg. В плана се предвиждат децентрализация на властта, амнистия и "създаването на условия за произвеждане на предсрочни местни избори", уточни той.
Преди ден новият президент на Украйна се срещна неформално с руския си колега Владимир Путин.

Коментари

Новини Варна