IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
10:52 | 9 юни 2014
Обновен: 17:53 | 30 април 2024

Съдът постанови две доживотни присъди за убийството на Политковская

Съдът постанови две доживотни присъди за убийството на Политковская

По материала работи: Златина Добрева
Съдът постанови две доживотни присъди за убийството на Политковская



Московският градски съд постанови доживотна присъда за Рустам Махмудов и Лом-Али Гайтукаев за убийството и съответно за организацията на убийството на руската журналистка Анна Политковская, предаде РИА Новости.
Техните помощници Ибрахим Махмудов, Джабраил Махмудов /които са братя на Рустам Махмудов/ и бившият милиционер Сергей Хаджикурбанов бяха осъдени на 12, 14 и съответно 20 години в колония със строг режим.
Освен това съдът постанови осъдените да заплатят 5 милиона рубли на децата на убитата журналистка. Защитата на осъдените днес ще обжалва присъдата, заяви пред журналисти адвокат Татяна Окушко. Известната със своите журналистически разследвания Анна Политковская беше застреляна на 7 октомври 2006 г. до входа на жилището си в Москва. Тя бе сред малцината журналисти, заклеймили изстъпленията през и след войната в Чечения.
Според следствието мотивът за убийството е недоволство от журналистическата й дейност, но поръчителите и досега не са установени.
По данни на медиите бившият служител на МВР в Москва Дмитрий Павлюченков е дал показания, че поръчител на убийството може би са бившият емисар на чеченските бунтовници Ахмед Закаев и известният руски бизнесмен Борис Березовски, който почина в Англия през миналата година. Роднините и колегите на Политковская обаче смятат тази версия за недостоверна.
Дмитрий Павлюченков беше осъден през декември 2012 г. на 11 години затвор за съучастие в убийството на Политковская. Той се призна за виновен, извини се за участието си в престъплението и помоли за прошка децата на убитата журналистка.

Коментари

Новини Варна