IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Свят
13:31 | 16 юни 2014
Обновен: 09:04 | 24 март 2024

Еврокомисията може и да подкрепи "Южен поток"

Еврокомисията може и да подкрепи "Южен поток"

По материала работи: Златина Добрева
Еврокомисията може и да подкрепи "Южен поток"



Европейската комисия може да подкрепи руския проект за газопровод „Южен поток“, заяви еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер.
"Към този момент този проект нарушава европейското законодателство, но (ако бъдат отстранени нарушенията) аз мога да подкрепя този проект“, изтъкна Йотингер.
Аргументите за законността на газопровода „Южен поток“, който се изгражда от Газпром за доставяне на газ директно за Европа, заобикаляйки Украйна, усложниха трудните преговори за цените на руския газ за Украйна, отбелязва агенция Ройтерс, цитирана от БТА.
Преговорите между ЕС и Русия за „Южен поток“ ще бъдат възобновени при първа възможност, заяви пред ИТАР-ТАСС еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер.
"Ще направим това, когато има време. Сега сме заети с Украйна, но при следваща възможност ще обсъдим това с Новак (руския министър на енергетиката)", изтъкна Йотингер. По думите му отначало Европейската комисия възнамерява "да сондира мнение с руската страна какво намерение има по отношение на иска в Световната търговска организация (СТО)" срещу третия енергиен пакет на ЕС.
Европейската комисия откри на 4 юни наказателна процедура срещу България за неспазване на правилата на ЕС в споразуменията за проекта "Южен поток".
Премиерът Пламен Орешарски заяви на 8 юни, че е разпоредил спиране на всички действия по изграждането на газопровода „Южен поток“ в страната, докато не се постигне разбирателство с Еврокомисията.
Ден по-късно министърът на икономиката Драгомир Стойнев заяви, че "Южен поток” изглежда по-скоро необратим като европейски проект и не сме се отказали от реализацията му. Въпросът е не дали, а как точно да бъде реализиран, посочи министърът.
На 13 юни стана ясно, че преговорите между Европейската комисия и Русия за строежа на газопровода "Южен поток" са спрени. Това беше потвърдено от еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер. Позицията на ЕК, подкрепена и от държавите от ЕС, е че трябва да се спази действащото общностно законодателство. Това законодателство важи за всяка енергийна инфраструктура, както и за доставчиците. На първо място този въпрос е свързан със законодателството за конкуренцията, а също и за околната среда и обществените поръчки, поясни Йотингер.
На пресконференция във Виена днес Йотингер посочи още, че Украйна възнамерява да изпълни транзитните си задължения за доставка на газ за Европейския съюз и че е уверен, че Русия ще изпълни своите газови ангажименти към ЕС, след като по-рано днес Газпром обяви, че въвежда режим на авансово плащане за Нафтогаз Украйна.
Йотингер отбеляза обаче, че ЕС може да има проблем, ако не напълни газовите си хранилища и призова Русия да преразгледа компромисното предложение на ЕС, евентуално с малки корекции.

Коментари

Новини Варна