IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
18:21 | 16 юни 2014
Обновен: 22:52 | 18 май 2024

САЩ обмислят въздушен удар в Ирак

САЩ обмислят въздушен удар в Ирак

По материала работи: Пламен Янков
САЩ обмислят въздушен удар в Ирак

САЩ са готови да преговарят с Иран за влошаващата се ситуация със сигурността в Ирак и обмислят възможността за нанасяне на въздушни удари, за да помогнат на иракското правителство да отблъсне настъплението на ислямистките бунтовници, заяви днес американският държавен секретар Джон Кери, цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес.
Кери каза в интервю за "Яху нюз", че Вашингтон е "отворен за обсъждания" с Техеран, ако иранците могат да помогнат за спиране на насилието и възстановяване на доверието в иракското правителство, пише Dnes.bg.
Попитан за евентуално военно сътрудничество между САЩ и Иран, Кери отговори, че "не изключва нищо, което би могло да бъде конструктивно".
Той обаче подчерта, че евентуални контакти с Техеран биха се развивали "стъпка по стъпка".
На въпрос за възможността за нанасяне на въздушни удари Кери заяви: "Те не са единствената реакция, но определено могат да бъдат един от важните варианти."
Според американски служители, цитирани от Асошиейтед прес, помощник-държавният секретар на САЩ Уилям Бърнс може да обсъди кризата в Ирак с ирански представители на ядрените преговори във Виена тази седмица. Пентагонът каза, че американският амфибиен транспортен кораб "Меса Верде" с 550 морски пехотинци на борда е навлязъл днес в Персийския залив, за да подкрепи евентуални действия на САЩ в помощ на предвожданото от шиити иракско правителство, което води борба със сунитски екстремисти, превзели големи райони в Северен Ирак, посочва Ройтерс.
"Меса Верде" се присъедини към самолетоносача "Джордж Х. У. Буш" и други американски военни кораби, които вече се намират в Персийския залив.
Държавният департамент на САЩ подсилва сигурността на американското посолство в Багдад и евакуира част от персонала, след като иракската столица е заплашена от настъплението на бунтовниците, отбелязва Асошиейтед прес.

Коментари

Новини Варна