IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
15:56 | 17 юни 2014
Обновен: 19:45 | 18 май 2024

Взрив на украински газопровод, захранващ Европа

Взрив на украински газопровод, захранващ Европа

По материала работи: Борис Проданов
Взрив на украински газопровод, захранващ Европа

Експлозия разруши голям газопровод в централната част на Украйна, който захранва Европа с руски газ. Няма жертви. Подозират атентат. 
Газопроводът Уренгой-Помари-Ужгород се намира в украинската Полтавска област.
"Взривът на съоръжението е станал заради разхерметизиране на тръбата, в резултат на което е имало изтичане и възпламеняване на газа", съобщи РИА Новости, позовавайки се на украинската служба по извънредните ситуации, предаде БТА.
От пресслужбата на ведомството уточниха, че височината на пламъка е била около 30 метра. Според очевидци обаче е била над 200 метра.
Температурата на въздуха е повишена в радиус от 1 километър около инцидента, предаде ДПА. Потокът на газ в засегнатия участък е спрян.
Министерството на вътрешните работи на Украйна смята, че причина за експлозията може да е атентат.
„Разглеждат се няколко версии на случилото се. Ключовата версия е терористичен акт. По думите на местните жители, непосредствено преди пожара са се чули два силни гърмежа, което може да свидетелства за умишлени експлозии, се посочва в съобщение на украинското вътрешно министерство.
"Взривът на газопровода в централната част на Украйна не е първият опит за терористично нападение срещу тръбопроводи", коментира пък министърът на енергетиката Юрий Продан, цитиран от Ройтерс.
Руската част от газопровода се управлява от газовия гигант "Газпром", а украинската – от "Укртрансгаз".
Източник от "Газпром" заяви, че руските газови доставки през Украйна за Европа не са засегнати след взрива, газът се подава по паралелен тръбопровод, предаде Ройтерс.
Транзитът на руски природен газ през територията на Украйна се осъществява в нормален режим, съобщиха още от „Газпром” ден след като Русия прекъсна газовите си доставки за Украйна, като продължи да отпуска само обемите, предназначени за европейските потребители.
"ЕК смята, че компромис между Русия и Украйна все още е възможен и ще продължи да търси варианти за постигане на споразумение", заяви за БНР Сабине Бергер – говорител на комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.
Тя подчерта, че Европейският съюз очаква от Русия да спазва задълженията си по доставките на газ за Европа, но не изключи възможността през зимата да се стигне до проблеми.
Бергер отрече връзка между преговорите за газовите доставки и темата „Южен поток”.

Коментари

Новини Варна