IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
10:28 | 15 юли 2014
Обновен: 19:41 | 23 април 2024

12 души са загиналите при аварията в метрото в Москва

12 души са загиналите при аварията в метрото в Москва

По материала работи: Пламен Янков
12 души са загиналите при аварията в метрото в Москва



Поне 12 души са загинали във вторник сутринта при аварията в московското метро. По данни на здравните власти, цитирани от руски медии, 106 души са настанени в общо 14 болници, като по-голямата част от тях са в тежко състояние.
Ниско напрежение на тока е предизвикало рязко спиране на влак, три вагона са излезли от релсите.
Московската прокуратура е започнала проверка на случая. Пътници разказват, че били блокирани близо час в тунела на метрото, след което пеша се добрали до повърхността.
Близо до метростанция "Парк на Победата" работят 50 лекарски екипа за спешна помощ, пристигнали са и няколко специални хеликоптера.
Причина за аварията е рязко удряне на спирачки на отсечката между метростанции "Парк на Победата" и "Булевард "Славянски", предизвикано от лъжлива аларма.
Сигнализацията се е задействала неправомерно поради внезапен спад в напрежението, информира министерството на извънредните ситуации (МИС).
Пътували в авариралата композиция разказаха за ИТАР-ТАСС, че мотрисата е останала близо час в тунела, след което вратите са били отворени и хората са тръгнали по релсите да излизат навън.
Градските власти изпратиха 66 автобуса, за да ги превозват до следващата действаща метростанция.
Вратите в един от повредените вагони са били отворени с хидравлична техника, уточни Виктор Бирюков от московското управление на МИС.
Властите в Москва ще изплатят на семействата на загиналите при аварията по 500 000 рубли, съобщи кметът на града Сергей Собянин. Освен това те вероятно ще бъдат обезщетени и от държавата по силата на закон, който задължава превозвачите да застраховат пътниците.

Коментари

Новини Варна