IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
18:10 | 4 август 2014
Обновен: 21:26 | 25 април 2024

“Ал Кайда” може да използва ебола за създаване на бомба

“Ал Кайда” може да използва ебола за създаване на бомба

По материала работи: Деян Михайлов
Няма как вирусът Ебола да стигне до България с бежанците

Смъртоносният вирус ебола може да се използва от терористи за създаването на мръсна бомба, предупреди експертът към университета “Кеймбридж” д-р Питър Уолш, цитиран от в. “Дейли мейл”. Според него такъв вид бомба може да убие голям брой хора във Великобритания. Уолш смята, че рискът от достигане на вируса до Острова е малък. Все пак терористична групировка като “Ал Кайда” може да използва вируса като оръжие.

Лекар, грижещ се за болните от ебола в Лагос, се зарази с вируса, съобщи АФП. Това е вторият потвърден случай в Нигерия.

Паника от зараза с ебола обзе лондонското летище “Гетуик” завчера, съобщи в. “Индипендънт”. Възрастна жена припадна и почина след кацане на самолет от Сиера Леоне. Направеният ѝ тест за ебола обаче се оказа отрицателен. Британският проф. Джон Аштън обвини фармацевтичните компании, че не искат да инвестират в намирането на лек и ваксина срещу еболата, защото се разболяват хора само в Африка. Той сравни сегашната ситуация със СПИН, който убива години наред хора в Африка. Но за него започва да се разработва лечение чак след като се разпространява в САЩ и Великобритания.

Три строго секретни флакони с експериментално лекарство за ебола били изпратени в Либерия миналата седмица, съобщи Си Ен Ен. Те били последен опит да се спасят двамата заразени американци. Лекарството било изпробвано върху маймуни. Американският лекар Кент Брадли, заразен с вируса на ебола, се подобрява, съобщи Ройтерс. Той се зарази в Либерия и бе докаран за лечение в болница в САЩ. Милиардерът Доналд Тръмп призова заразените с ебола да не се връщат в САЩ. Така заразата нямало да плъзне.

Коментари

Новини Варна