IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
07:06 | 17 август 2014
Обновен: 14:51 | 13 април 2024

Германското разузнаване подслушвали Турция

Германското разузнаване подслушвали Турция

По материала работи: Пламен Янков
Германското разузнаване подслушвали Турция

Германското разузнаване вероятно от години подслушва Турция, съобщи сп. Spiegel. От 2009 г. съюзникът на Германия в НАТО фигурира в списъците на БНД. Сред подслушаните разговори има и такива с участието на бившия американски държавен секретар Хилари Клинтън и нейния наследник Джон Кери. 

Към този момент профилът на Турция в базата данни на германското разузнаване не е подновяван заради шпионската афера на Агенцията за национална сигурност на САЩ.
През 2013г. от мрежата за наблюдение на БНД е бил уловен сателитен телефонен разговор, в който е участвал Кери. По подобен начин година по-рано е бил подслушан разговор между Хилари Клинтън и бившия генерален секретар на ООН Кофи Анан. Тези обаждания не са били специално наблюдавани, но са били случайно уловени в рамките на други операции за следене, посочва германското списание, позовавайки се на източници от сигурността.

Коментари

Новини Варна