IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
13:55 | 17 август 2014
Обновен: 20:05 | 23 април 2024

Сирийската опозиция поиска помощ от Запада и САЩ

Сирийската опозиция поиска помощ от Запада и САЩ

По материала работи: Пламен Янков
Сирийската опозиция поиска помощ от Запада и САЩ

Сирийската опозиция призова западните страни, начело със САЩ, да действат бързо срещу джихадистите и режима в Сирия по примера на интервенцията им в Ирак, предаде Франс прес. Това е индиректен призив за въздушни удари в Сирия.

Призивът беше отправен от Сирийската национална опозиционна коалиция - опозицията в изгнание, базирана в Турция. Той идва в момент, в който джихадистите от Ислямска държава сеят ужас в съседен Ирак и напредват в Северна Сирия за сметка на бунтовниците срещу режима на Башар Асад.
"В името на човечеството призовавам ООН и всички страни, които вярват в свободата, начело със САЩ, да действат в Сирия по същия начин, по който действат в Иракски Кюрдистан, защото причините за ситуацията в Сирия са същите като тези за ситуацията в Ирак, врагът е един и същ и политиката на двойните стандарти не трябва да се прилага", заяви лидерът на Националната опозиционна коалиция Хади ал Бахра на пресконференция в Газиантеп, в Югоизточна Турция.
"Призовавам тези страни да се намесят бързо, за да сложат край на кланетата, извършвани от терористичните банди на Ислямска държава и от режима на Асад срещу потиснатия сирийски народ", добави Бахра.
САЩ решиха да се притекат на помощ на кюрдските бойци, които се опитват да отблъснат джихадистите в Северен Ирак и започнаха ежедневни удари с безпилотни самолети по позиции на ИД, като същевременно изпращат оръжия на кюрдските сили чрез централното иракско правителство.
Министрите на външните работи от Европейския съюз постигнаха обща позиция в подкрепа на оръжейните доставки за кюрдските сили в Северен Ирак.
Същевременно западните страни, подкрепящи бунта срещу режима на Башар Асад, избухнал през 2011 г., отказаха да изпратят оръжия на сирийските бунтовници или да им окажат военна помощ, с аргумента, че оръжията ще се озоват в ръцете на екстремисти като ИД или Фронта ан Нусра, свързан с Ал Кайда.

Коментари

Новини Варна