IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
15:17 | 24 август 2014
Обновен: 00:42 | 14 април 2024

Военни самолети атакуваха либийската столица

Военни самолети атакуваха либийската столица

По материала работи: Деян Михайлов
Военни самолети атакуваха либийската столица

Неидентифицирани военни самолети нападнаха отново цели в либийската столица Триполи днес, часове след като силите от либийския град Мисрата превзеха най-голямото летище в Триполи, предаде Ройтерс, позовавайки се на местни жители.

Призори жители на столицата са чули самолети, последвани от звука на експлозии, но не са известни други подробности. През последните седмици в Либия се водят най-тежките боеве от сблъсъците за сваляне на Муамар Кадафи през 2011 г.

Генералът ренегат Халифа Хафтар обяви война на ислямистките сили, което допринесе за нарастващата анархия в страната, производителка на петрол, отбелязва агенцията. Силите на Хафтар поеха отговорност за въздушни нападения срещу Триполи миналата събота и неделя, насочени срещу групата „Либийска зора” от град Мисрата. Вчера групировката обаче съобщи, че е превзела главното летище на Триполи от съперническа фракция от западния либийски град Зинтан. В борбата за сваляне на Кадафи бойците от Мисрата и от Зинтан се биеха рамо до рамо, но по-късно отношенията им се влошиха и тази година превърнаха части от Триполи в бойни полета. По данни на ДПА, получени от говорител на групировката без независимо потвърждение, те са влезли в летището, след като са установили контрол над стратегическата база Накила.

Коментари

Новини Варна